Електромобилите Tesla имат много достойнства, немалка част от които са свързани с безопасността. Това са не само активните системи за безопасност (автоматично шофиране и предотвратяване на ПТП), но и пасивната безопасност. По принцип, тези автомобили се считат за едни от най-безопасните в целия свят.

Тази седмица националната агенция по безопасността на трафика в САЩ проведе редица краш тестове и даде на кросоувъра Model X най-голямата възможна оценка – 5 точки от 5 възможни, при това за всяка от категориите и подкатегориите по безопасност на NHTSA. Тоест, Model X е първият автомобил от клас SUV в историята на NHTSA, получил максимален бал във всички категории. Всъщност, според NHTSA, над електромобила Model X се намира само Model S, който навремето счупи оборудването за краш тестове.

При тези тестове се оценява вероятността водачът и пътниците да получат травми от челен и страничен удар, както и от сблъскване отзад. Публикувани са и клиповете.

Интересно е, че при нито един тест автомобилът не се е преобърнал на покрива си.

 

Tesla обясни, че безопасността от толкова високо ниво се дължи на естествените свойства на електромобила – липсата на двигател под капака, като по този начин е увеличена зоната за деформация и поглъщане на енергията, както и на низкият център на тежестта заради акумулаторните батерии и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ggg
ggg
4 години

Низък и нисък не е едо и също 😉