Nikkei: в инженерните разработки Tesla изпреварва конкурентите с 6 години

5
2932

В миналото Tesla вече впечатли редица специалисти, които решиха да разглобят електромобила Model 3. Така например, през 2018 година изследователската компания Munro & Associates разглоби три електромобила и заяви, че въпреки че първоначалните ѝ впечатления не са били много добри, качество на работата на специалистите на Tesla е на изключително високо ниво.

А сега японската Nikkei Business Publications проведе собствено разследване на същата тема и също потвърди високото качество на електромобилите на автомобилната компания на Илън Мъск.

„Най-много впечатлява интегрираният централен блок за управление, известен и като пълен автопилот. Този неголям модул, познат под името Hardware 3, е най-сериозното оръжие на тази компания на пазара за електромобили, Той може да сложи края на цялата верига доставчици на автомобили или най-малкото, сериозно да я промени“ – се казва в отчета на Nikkei Business Publications.

При разглобяването и демонтажа на различните компоненти е присъствал и известен японски специалист, който след като се запознал с компютъра казал, че неговата компания не може да направи подобно нещо.

Hardware 3 бе официално представен през месец април минлата година и тогава Мъск каза, че това е най-добрият процесор за автомобилен изкуствен интелект в света. Чипът е разработен от Пит Бенсън, който преди Tesla работеше в Apple. Чипът превъзхожда по своите възможности процесорите на Nvidia, които Tesla използваше преди това. Разликите са големи – процесорът на Tesla е 21 пъти по-производителен и с 20% по-евтин от аналогичното решение на Nvidia. Той може да извършва 144 трилиона операции в секунда, да обработва 2300 кадъра в секунда, без да консумира особено много енергия.

Според японските специалисти, конкурентите на Tesla могат да създадат нещо подобно не по-рано от 2025 година. На пръв поглед, огромните ресурси, с които разполагат автомобилните концерни, би трябвало да им дадат възможност да разработят собствена подобна платформа, която да има възможностите на ИИ модула на Tesla, но всъщност не могат да направят това.

Nikkei обяснява защо става така:

„Автомобилните производители се безпокоят, че компютрите от типа, който използва Tesla, ще направят ненужни изградените вече вериги за доставка на автомобили, които са култивирани в продължение на дълги години. За огромния брой доставчици и дилъри това е въпрос на живот и смърт“.

Поради самата организация на работа на различните автомобилни концерни, те са принудени да продължават да използват сложни системи, съставени от десетки електронни устройства. Но Tesla прилага съвсем лаконичен вертикален подход към електрониката на автомобили, при който всичко е компактно и е събрано в неголям компютърен блок.

Другото основно преимущество на Tesla пред конкуренцията са евтините акумулаторни блокове, които според аналитиците на Cairn Energy Research Advisors са с 25% по-евтини от тези на Porsche Taycan и Chevrolet Bolt EV.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари