fbpx
1.4 C
София

Nintendo Япония ще откаже да поправи счупената ви конзола, ако се държите като идиот

Най-четени

Проблемите с гнева вече няма да ви доведат до нищо, когато търсите обслужване на клиенти от Nintendo в Япония. Това гласи актуализация от 19 октомври на страницата на компанията „Правила за ремонтна услуга“. 

Новият раздел „За тормоза от страна на клиентите“ очертава неприемливото поведение като: 

Заплахи и сплашване, обиди, нарушаване на неприкосновеността на личния живот, възмутителни искания за услуги, като например безплатни (без гаранция) ремонти, клеветнически забележки в интернет или социалните медии, тормоз на телефонни представители с повтарящи се оплаквания и искания, както и необосновано искане на извинение от служител или дисциплинарно наказание от негова страна.

Освен, че Nintendo си дава правото да откаже обслужване на такива клиенти, при сериозно злонамерено поведение, компанията ще предприема подходящи мерки.

Това включва сигнал до правоприлагащите органи и съдебни действия.

Според доклад в The Japan Times актуализираната политика на Nintendo прави това, което правната система в момента не прави. Предлага на служителите правна защита срещу тормоз от страна на клиенти или обществеността. Според Times през последните години и други японски компании са заели активна позиция срещу тормоза от страна на потребители, въпреки липсата на подкрепа в закона.

Актуализацията на политиката получи похвали от правителството и обществеността

Според мнозина позицията на Nintendo срещу обиждащите клиенти е изключително положителна стъпка. Хироми Икеучи, професор по социална психология в японския университет „Кансай“, заяви пред The Japan Times, че решението на базирания в Киото производител на конзоли е навременно. Социалните медии открехнаха завесата за тормоза, на който често са изложени индустриите, работещи с клиенти. Nintendo „успешно върви в крак с времето, като взе решение, което обществото беше готово да приеме“, каза Икеучи.

Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи на страната разработи насоки за борба с тормоза от клиенти в неотдавнашен наръчник. Тези насоки обаче за сега не са правно обвързващи. Министерството приветства актуализацията на Nintendo, заявявайки, че този вид корпоративни действия срещу злоупотребата между клиенти и служители са „ефективни“.

Когато информацията за актуализацията на Nintendo Japan достигна до потребителите на социалните медии, тя беше посрещната с още похвали. 

„Обикновените служители не трябва да се занимават с непознати, които крещят и викат по тях или ги наричат с имена.

Добре, че Nintendo защитава хората си.

Изглежда няма информация дали други клонове на Nintendo ще приемат същата актуализация на политиката. Ще е интересно дали ще видим западни компании, които ще тръгнат по тези стъпки. По принцип мантрата, че клиентът винаги е прав, може да се превърне в нещо много токсично за служителите. Вие какво мислите?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини