Nissan подготвя бързозареждащ се акумулатор за електрически автомобили

0
48

Основното препятствие пред минаването на автомобили, задвижвани само от електричество е капацитетът на батерията и времето за зареждане. Недостатъците правят невъзможни дългите пътувания и това спира желанието на потребителите за сдобиване с електрическа кола. Инженерите на Nissan работят усилено по решаването на проблема с времето за зареждане на батериите и вече имат готово предложение. Става въпрос за зарядно, което може да напълни автомобилния акумулатор с ток само за десет минути, информира Digital Trends.

Преди няколко дни от Nissan съобщиха, че са създали нова концепция за автомобилни батерии, които намаляват времето за зареждане от осем часа на едва няколко минути, за постигането на пълен заряд. Ако предположим, че зарядните станции за електрически автомобили станат масово явление по пътищата, шофьорите ще могат да предприемат пътувания, които продължават хиляди километри, без да се притесняват за нищо.

Новият метод за зареждане е разработен в японския университет Kansai. Учените, които работят по него твърдят, че са постигнали драстичното сваляне на времето за зареждане чрез замяната на въглеродните електроди в кондензаторите на батериите с такива, направени от волфрамов оксид и ванадиев оксид.

Лошата новина в случая е, че за масовото въвеждане на новите батерии и изграждането на необходимата инфраструктура ще бъдат необходими най-малко десет години, ако не и повече. Едва след това от предимствата ще могат да се възползват и крайните потребители.

Масовото въвеждане на електромобили, притежаващи всички предимства на превозните средства с двигатели с вътрешно горене, ще означава край на петролната зависимост, която в момента ръководи света. Това едва ли ще се хареса на арабския свят, който в момента тъне в богатства, идващи благодарение на парите, плащани от всички останали за „черното злато”.

Това не е единственият проект на Nissan, който цели да подобри електрическите коли. Вече е в ход инициатива на компанията, при която трябва да бъдат инсталирани множество зарядни станции, които могат да заредят батериите на сегашните автомобили на 80% от капацитета им само за 30 минути. Новите зарядни станции на Nissan се произвеждат от европейската компания DBT. Цената на една от новите станции ще бъде 15 хиляди щатски долара и те ще излязат на пазара догодина. DBT планира да отвори фабрика и в САЩ, където ще произвежда зарядни станции от новия тип, предназначени за местния пазар.

Само преди седмица ви съобщихме за паралелна разработка на Илинойския университет, която постига сходни резултати, като тези на японските учени. Бъдещето определено е в автомобилите, захранвани от енергия, получена чрез възобновяеми източници и ни остава да се надяваме, че двигателите с вътрешно горене ще отидат в миналото, колкото се може по-скоро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари