Nissan работи над свръхскоростна зарядна станция за електроавтомобили

0
12

Японският автомобилостроителен концерн Nissan работи над проект за създаване на свръхскоростна зарядна станция, която ще може да зарежда акумулаторите на електроавтомобилите само за 10 минути. Скептиците твърдят, че за 10 минути акумулаторът няма да успее да се зареди напълно, но зареждане до ниво 50-60 процента от общия капацитет е напълно възможно. От компанията заявиха, че в момента вече има свръхбързи зарядни станции, способни да заредят 80% от акумулаторите за 30 минути, но при електроавтомобилите понякога дори половинчасово забавяне е неприемливо.

По думите на инженерите на Nissan, те си сътрудничат със своите колеги от японския университет Kansai в рамките на проекта за създаване на нов капацитивен кондензатор, изработен от титаниев и ванадиев оксид, а не както обикновено от въглерод. Новият кондензатор ще може да съхранява повече електроенергия при съкратено време за зареждане и без понижаване на изходната мощност.

Ще отбележим, че в миналото японската технологична компания JFE Engineering също обяви работата си по система, която достига пълна мощност само за 3 минути зареждане. От Nissan заявяват, че те също се стремят към такива показатели, но за момента, имайки предвид показателите за мощност и капацитет на автомобилните акумулатори, това не е възможно.

Според изследователското подразделението на Nissan, до пускането на пазара на новата разработка ще изминат около 10 години, а за новата система от акумулатори ще бъдат необходими и нови зарядни станции, чието производство се планира да започне през март 2016 година. В първия етап на тестване на системата Nissan ще произведе около 5 000 бързозареждащи се акумулатори и още толкова зарядни станции за тях.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за