Nissan разреши на външни програмисти да пишат програми за елекромобила Leaf

0
29

Nissan смята да открие достъпа до телеметричните данни на своя електромобил Leaf. Това ще позволи на различните разработчици да създават собствени програми, взаимодействащи с електрониката на автомобила.

С помощта на тези програми, собственикът на автомобила би могъл да съобщава местоположението си, да препоръча харесан ресторант и да свързва електромобила с „умните“ станции за зареждане на електрическите акумулатори.

Взаимодействието на мобилните устройства и елекромобила Leaf досега се осигуряваше от софтуер на Nissan. Към системата Carwin, инсталирана в автомобила е предвидено включването на смартфон, чрез който е възможно следенето на различните параметри на автомобила и дори неговото управление.

Програмното осигуряване, създадено от външни програмисти може да се използва за качествено следене заряда на акумулаторните батерии, регулиране на микроклимата в автомобила, проверка за оставащия пробег и много други.

От своя страна, McAfee предупреждава, че подобен софтуер лесно може да стане мишена за хакерски атаки и е необходимо да се вземат мерки против подобен достъп до основните системи на автомобила.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари