Nissan ще снабди Ню Йорк с таксито на бъдещето

3
34

През 2011 г. градските власти в Ню Йорк решиха да изберат ново превозно средство, което да замени разнородния автопарк от таксита, които жителите и гостите на мегаполиса ползват.

Така вместо поредицата от хибриди, минивани и Ford Crown Victoria модели, мнозинството от колите, с които таксиметровите компании разполагат, трябваше да бъде съставено от модел на Nissan.

Наречен „Таксито на бъдещето“, той представлява модифицирана версия на минивана Nissan NV200.

Това решение обаче не се прие добре от доставчиците на таксиметрови услуги и те започнаха дълга съдебна битка. Сега обаче Апелативният съд на Ню Йорк най-сетне излезе с решение в полза на градските власти, което дава зелена светлина на „Таксито на бъдещето“.

Съдът счита, че транспортните власти в Ню Йорк не са надхвърлили правомощията си в желанието си да създадат унифициран таксиметров модел. Към момента по улиците на големия град вече има над 800 таксита от модела Nissan NV200у като след съдебното решение техният брой трябва да възлиза на 80 процента от всички таксита или около 15 000 коли.

Nissan вече навлезе и на такси пазара в Лондон, предлагайки напълно електрическа версия на същия модел. Наречена е-NV200, тя има и псевдо-ретро вид, за да наподобява класическите таксита в британската столица.

Успоредно с това японската компания вече работи и по нов такси модел от серията Nissan Leaf, чиято батерия трябва да издържа повече от 250 километра, които са нормалното разстояние, изминавано от едно такси в Ню Йорк за 12-часова смяна.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
1Force1Azhen Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
1Force1
1Force1

Все си мислех и вече 30 години мечтая за таксито на бъдещето, като автомобил който лети(то за хеликоптери таксита не говорим, такива си има от доста години, ма статията не е за хеликоптери). Щото още преди толкова, че и повече години, са писани фантастични книги и снимани фантастични филми с летящи автомобили. Ама на, годините си минаха, вече сме стабилно в 21 век, поне по календара, а каруците още се търкалян върху колела. Жалките опити за летящи автомобили не са с турбореактивни, или с ракетни двигатели, а витлови(с перки и бутални двигатели) като самолетите от началото на 20-ти век, а… Виж още »

Azhen
Azhen

Много бъркаш като казваш че циганите и негрите „изядоха“ тая възможност.Единствените които са виновни да има такъв застой в автомобилната индустрия са тези които държат петрола и правят луди пари от него.

1Force1
1Force1

Не съм убеден. Летящите коли ще горят петролни продукти, от типове по-скъпи от обикновения бензин(или поне по-скъпи сега, когато производствените им обеми са далеч по-малки отколкото на бензина) при това в количества по-високи от това на съвременните икономични автомобири с ДВГ. Та дори имат повече сметка от летящи автомобили петроладжиите, отколкото от колесни. И така, поне докато не се намери начин да се вкара мощен източник на енергия в автомобила, примерно портативен ядрен реактор, вариант на електричество с обикновени химически акумулатори или соларни клетки, е невъзможно да осигури енергия, дори за 15-20 минутен полет.