Nissan Leaf може да бъде хакнат от всяка точка на света

0
44

Въпреки, че вървим към бъдеще, доминирано от умни и дори самоуправляващи се коли, пробиви в тяхната сигурност всъщност позволяват на хакерите да придобият отдалечен контрол върху системите им.

А конкретно в случая с Nissan Leaf това изобщо не е трудно.

Доказва го специалистът по компютърна сигурност Трой Хънт, който демонстрира как може да получи достъп до най-продавания електрически автомобил в света Nissan Leaf. В експеримента участва колегата му Ской Хелм, чиято кола се намира в Австралия, докато Хънт е във Великобритания.

За да получи достъп до превозното средство, Хънт просто трябва да използва мобилното приложение на Nissan Leaf, което по принцип служи за дребни функции като предварително пускане на климатика и проверка на батерията. Освен приложението, ви трябват още идентификационния номер на колата (VIN) и известна доза хакерски умения. Въпросният номер е таен, но се оказва, че има начин да бъде получен от официалните сървъри чрез специфичен код от типа:

GET https://[redacted].com/orchestration_1111/gdc/BatteryStatusRecordsRequest.php?RegionCode=NE&lg=no-NO&DCMID=&VIN=SJNFAAZE0U60XXXXX&tz=Europe/Paris&TimeFrom=2014-09-27T0921

Така самият Хънт успява да получи контрол над функциите, които по принцип изпълнява приложението и то когато са зададени от законния собственик на колата. Макар това само по себе си да не е притеснително, безспорно прави впечатление лекотата, с която е хакната колата и потенциалната опасност, ако това се случи в резултат на усилията на злонамерен хакер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари