Криптовирусите или т.нар. „рансъмуер“ е заплаха, която едва ли ще изчезне скоро. Появили се още през 80-те години на миналия век, почти 40 години по-късно те продължават да мъчат потребители и бизнеси от всякакъв калибър. За разлика от други типове заплахи, борбата с тях след попадането им на системата е безполезна и единствено сдобиването с декриптиращ ключ може да спаси информацията ви. А такъв може да се получи от самите киберпрестъпници. Но има и още едно спасение и за много хора това се явява сайтът No More Ransom.

През тази седмица сайтът отпразнува своята шеста годишна, публикувайки информацията за свършеното от тях през това време. Най-впечатляващ звучи факта е, че проектът е помогнал на над 1.5 милиона човека да върнат обратно достъпа до информацията си без да заплащат откуп за това. Към настоящия момент No More Ransom предлага 136 безплатни декриптиращи инструмента за 165 рансъмуер варианта, сред които Gandcrab, REvil/Sodinokibi, Maze/Egregor/Sekhmet и много други. Проектът не престава и днес да расте и увеличава партньорите си от публичния и частния сектор. Над 1880 наброяват тези партньори и те не престават да помагат на жертви на киберпрестъпления.

Откакто през 2018 година Интерпол, Нидерландската национална полиция, Kaspersky, McAfee и техните партньори стартират проекта са били направени над 10 000 000 сваляния на тези инструменти, като е достъпен на 37 езика, пишат No More Ransom.

„Извънредно съм щастлив, че имаме възможност да помагаме на хора и компании да възстанивяват своите дигитални активи без да плащат на престъпниците. По този начин ударихме престъпниците там, където боли най-много – в техния бизнес модел, тъй като на хората не им се налага да плащат, за да декриптират данните си. Ще продължим да се борим с рансъмуера с нашите сегашни и бъдещи партньори“, споделя в специално послание Йорнт ван дер Вайл, изследовател по сигурността към Kaspersky.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари