fbpx
7.3 C
София

Nokia и Фондация Джон Нурминен в партньорство за защита на биоразнообразието в Балтийско море

Сътрудничеството ще проучи потенциалната роля на цифровите технологии за наблюдение и оздравяване на екосистемата в Балтийско море.

Най-четени

Компанията Nokia обяви сключването на три годишно споразумение с Фондация Джон Нурминен за сътрудничество за защита на биоразнообразието в Балтийско море. Фондацията работи по този проект от 1992 г.

Цел на сътрудничеството

Целта на партньорството е да бъде изследвана потенциалната роля на цифровите технологии за наблюдение и помощ за възстановяването на екосистемата в Балтийско море.

Тази дейност е в съответствие с наскоро обявената подобрена стратегия на Nokia за околната среда, социална среда и управление (ESG), както и с по-широк дългогодишен ангажимент за напредване на ролята на технологиите в борбата с изменението на климата и минимизиране на въздействието върху околната среда.

Какво налага тази инициатива

Балтийско море е изправено пред много предизвикателства. При него се наблюдава т. нар. еутрофикация – процес, при който при натрупване на хранителни вещества е възможна поява и растеж на растителност.

Пример за това са водораслите, които при разлагане премахват кислорода от водата, а това може да повлияе на биоразнообразието.
Изхвърлянето на азот и фосфор от района е възможно да навреди на еутрофикацията, засягайки нивата на кислород и биоразнообразието в локалната среда. Изменението на климата може да повлияе още повече на този цикъл.

Nokia се фокусира върху ролята, която продуктите й имат при решаването на някои от най-неотложните предизвикателства в света. Чрез използване на свързаност и дигитализация, тя се стреми да намали негативния ефект върху околната среда и естествените екосистеми.

5G, сензори, анализи и други модерни технологии ще играят все по-важна роля в подкрепа на опазването и устойчивостта на нашата естественасреда, като предоставят незабавна актуална и постоянна информация за състоянието на околната среда, независимо дали на сушата или в морето.

Очаквани резултати

Чрез подводните оптични мрежи, иновации като технология за акустично отчитане или дистанционно наблюдение на околната среда, Nokia може, и ще продължи да играе важна роля в морския свят.

Балтийско море е едно от най-замърсените в света. За да бъде постигнат успех е необходима подкрепата на компании и партньори като Nokia.

Решаването на най-сериозния проблем е свързано с реализирането на мащабни проекти за борба с еутрофикацията.

Важна част от работата на фондацията е също така да повиши информираността за Балтийско море.

Това е от особено значение, както и да бъдат оценени съвместните усилия за подобряване на състоянието на Балтийско море, като в тази съвместна дейност се включва и все повече се разчита на напреднала цифрова технология.

Nokia е компания ангажирана с иновациите и лидер в технологиите, в мобилните, фиксираните и облачните мрежи.
Мисията на фондация Джон Нурминен е да спаси Балтийско море и неговото наследство за бъдещите поколения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини