Nokia и Microsoft започват съвместна партньорска работа по телекомуникационни и облачни технологии

3
718

Ново партньорство на Microsoft и Nokia ще даде начало на съвместна работа на двете компании по телекомуникационни и ИТ технологии в съвместни продукти за предприятия и доставчици на комуникационни услуги (CSP).

Microsoft инвестира милиарди в облачни платформи и услуги за бизнеса, предлагайки специални възможности за употреба и обработка с изкуствен интелект (Al), машинно обучение и интернет на нещата (IoT) чрез Azure.

Междувременно Nokia се представя като краен доставчик на 5G оборудване с нарастващ интерес към корпоративния пазар.

По-конкретно, партньорите вярват, че съюзът ще ускори инициативите за цифрова трансформация, ще задейства автоматизацията и ще позволи на клиентите да използват силата на Инудстрия 4.0. Плановете включват производство, интелигентни градове, транспорт и здравеопазване.

Партньорство между Microsoft и Nokia

Ранен пример за тази работа е Nokia Digital Automation Cloud, който комбинира услугите на Azure с частна 5G-готова клетъчна мрежа, която предоставя на индустриалните системи по-добре покритие, по-голяма надеждност и по-голяма гъвкавост на Wi-Fi.

Други съвместни усилия включват SD-WAN продукти, които подобряват връзките към облачните, опростяват управлението на IoT устройства и Al платформите, които ще позволяват да CSP да се отдалеч от частната инфраструктура, за да преминат към Azure.

„Съчетаването на опита на Microsoft в интелигентните облачни решения и силата на Nokia в изграждането на бизнес и критични за дейността мрежи ще отключат нови възможности за свързаност и автоматизация“, заяви Джейсън Зандър, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft Azure.

„Ние сме развълнувани от възможностите, които това ще създаде за нашите съвместни клиенти от различни индустрии.

Радваме се да обединим критичните за мисията мрежи на Nokia с облачните решения на Microsoft. Заедно ще ускорим пътя на дигиталната трансформация към Индустрия 4.0, задвижвайки икономически растеж и производителността както за предприятията, така и за за доставчиците на услуги.“

Microsoft и Nokia бяха основни партньори на пазара на смартфони през първата част на това десетилетие. Nokia беше ефективно водещият доставчик на Windows Phone, преди мобилната операционна система да бъде закупена от Microsoft през 2013 г.

Придобиването обаче се оказа катастрофално за Microsoft, който се пренасочи от мобилните устройства към облачни услуги и софтуер, след като Сатя Надела беше назначен за изпълнителен директор. Оттогава Nokia се преоткрива като един от основните играчи в доставянето на телекомуникационното оборудване, конкурирайки се с почитаните Ericsson и Huawei.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари