Nokia и Microsoft се разделят с управлението на 2000 от своите патенти

0
17

Финландският мобилен гигант Nokia и редмъндската компания Microsoft са сключили споразумение с канадците от Mosaid Technologies, като последните ще получат правото да управляват 2000 патента, информира Mobiledia.

Въпросните патенти до момента принадлежаха на компанията Core Wireless, която се грижеше за тях от името на Nokia и Microsoft. Двете компании са се споразумели с Mosaid Technologies да получават 30% от всички приходи, които ще носят патентите. Парите ще идват основно от компании, които сключват лицензионни споразумения за правото да ползват защитените технологии в своите продукти. Останалите 70% остават за Mosaid, които всъщност ще вършат цялата работа по управлението на патентите.

С този свой ход Nokia и Microsoft се разтоварват от задължението да следят постоянно дали някой не нарушава патентите им, като прехвърлят цялата отговорност върху трета компания, която има право да води съдебни битки с нарушителите, които се възползват неправомерно от защитените интелектуални продукти.

Изпълнителният директор на Mosaid Technologies е заявил пред информационната агенция Ройтерс, че сделката ще предизвика тотална трансформация в неговата компания. Джон Линдгрен смята, че приходите, които ще получи фирмата му благодарение на тези 2000 патента в скоро време ще надхвърлят всичко, което е влязло като пари в цялата 35-годишна история на неговата компания.

Според условията на сделката, всяка бъдеща промяна в собствеността на патентите трябва да бъде одобрена изрично от Nokia и Microsoft. В противен случай тя не би могла да се осъществи. Двете компании работят в тясно сътрудничество от началото на тази година, когато обявиха, че ще си помагат в областта на мобилните телефони.

До момента Mosaid Technologies залагаха на опериране с патенти в областта на полупроводниковите технологии. Повечето от патентите, придобити чрез настоящата сделка обаче, са свързани с безжичната комуникация. По този начин патентното портфолио на Mosaid ще нарасне с 60%.

В момента патентите са най-горещата стока на пазара, а ролята им в съдебните дела между водещите технологични гиганти също е първостепенна. Водещите компании добре разбират, че правилата на играта вече не са такива каквито са били преди няколко години. Добрата грижа за патентите е толкова важна задача, че най-доброто решение е правата за това да бъдат дадени на трети компании, които да се занимават само с тях, докато гигантите се фокусират върху създаването и продажбата на конкурентни продукти.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за