Nokia отбеляза нов 5G рекорд

3
1044

Nokia съобщи, че е подобрила световния рекорд за трансфер на данни посредством 5G, достигайки 4,7 Gbps скорост на прехвърляне в мрежата на американски оператор в Далас, Тексас.

Финландският мрежов гигант успя да постигне скоростите, като използва агрегира честота от 800 MHz в микровълновия спектър (mmWave) и честоти в диапазона на 28 GHz и 39 GHz при 40 MHz LTE честотна лента, използвайки възможностите за агрегиране на честотите на своите най-актуални базови станции.

Агрегацията на честотите, заедно с технологията на двойно свързване, позволява на телеком операторите да осигурят възможност за трансфер на данни едновременно през 5G и 4G мрежа, постигайки още по-високи скорости на предаване, отколкото биха реализирали, ако използваха само едно от двете поколения мобилни клетъчни мрежи.

Какво означават тези резултати?

Докато почти всички европейски 5G мрежи, стартирани до този момент, се захранват от диапазон от среден обхват с честоти от порядъка на 3.4 GHz, няколко американски мобилни оператори предлагат 5G широколентови услуги, използвайки mmWave спектър. Въпреки че mmWave има ограничен обхват, той предлага високи скорости на трансфер на данните в малък радиус около изградената базова станция.

Nokia казва, че тези скорости и тестове демонстрират способността на 5G да доставя ултра бърза мобилна широколентова връзка на потребителите и е допълнително доказателство за възможностите на мобилните оператори по света да предлагат нови приложения и системи, които използват по-високите скорости, увеличения капацитет и свръх ниската латентност.

„Това е важен момент в развитието на 5G услугите в САЩ, особено когато свързаността и капацитетът на мрежите са толкова жизнено важни за всички ни“, заяви Томи Уито, президент на филиала по мобилни мрежи и комуникации към Nokia.

„Резултатите показват доверието на операторите в нашето мрежово оборудване и напредъка, който успяхме да постигнем, за да предоставим на крайните клиенти възможно най-доброто 5G преживяване. Вече доставяме нашите базови станции mmWabe на всички основни американски мобилни оператори и се радваме да продължим да работим в тясно сътрудничество с тях, допринасяйки за развитието на петото поколение мобилни мрежи.“

Nokia се надява, че успехът в тези полеви тестове, проведени в реална телекомуникационна мрежа, ще даде тласък върху развитието на 5G и на нейното присъствие на пазара на мрежово оборудване, тъй като компанията пряко се конкурира с производителите Cisco и Ericsson, които са фаворити на голяма част от телекомите по света.

Nokia се позиционира като доставчик, който може да осигури и покрие целия спектър от необходимо 5G оборудване за изграждане на мобилни мрежи в и трите слоя на архитектурата на 5G. Резултатите от проучване на компанията показват, че ако един мобилен оператор използва изцяло оборудване на един доставчик, в това число от клетките и антените до софтуера, може да намали общите разходи по изграждане на 5G мрежите с между 20 и 30%, отколкото ако комбинира интеграция на технологии и оборудване от различни производители.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари