Nokia представи мрежовата операционна система SR Linux за маршрутизатори

0
734

Компанията Nokia представи новата мрежова операционна система Service Router Linux (SR Linux), предназначена за използване предимно в инфраструктурата на центровете за обработка на данни и в електронните облаци. SR Linux е ключовият компонент на решенията Nokia Data Center Fabric и ще се инсталира на рутерите от сериите Nokia 7250 IXR и 7220 IXR. Мащабно решение на базата на SR Linux вече се тества в новия дата център на Apple в Дания.

За разлика от другите ОС за мрежово оборудване на базата на Linux ядрото, в SR Linux е запазена възможността за достъп до Linux средата, която не е скрита зад специализиран API и интерфейси. Потребителите имат достъп до оригиналното Linux ядро и базовите системни приложения (bash, cron, Python и т.н.). Необходимите приложения се създават с помощта на инструментариума NetOps Toolkit, който не е свързан с нито един конкретен програмен език. Приложенията на базата на NetOps Toolkit, като например реализацията на протоколите за маршрутизиране, получават достъп до различните мрежови API, но работят като независими компоненти.

Този подход дава възможност за управление на приложенията отделно от операционната система – например, дадено приложение може да се обнови без да се правят системни промени, а може и да се обнови самата ОС без да се прекомпилират приложенията. Използването на немодифицирано Linux ядро съществено опростява работата с пачовете за отстраняване на открити уязвимости и за създаването на различни надстройки. Има възможност за достъп до помощните програми на Linux, до пачовете и пакетите, поддържа се стартирането на приложения в изолирани контейнери. Създават се и контролни точки за връщане на системата в предишно стабилно състояние, ако са възникнали проблеми.

Управлението на SR Linux може да става чрез gNMI (gRPC Network Management Interface) с интерфейс от команден ред, от плъгини на Python и API на базата на JSON-RPC.

Реализацията на мрежовите протоколи, включително Multiprotocol Border Gateway Protocol (MP-BGP), Ethernet VPN (EVPN) и Virtual Extensible LAN (VXLAN) се базира на стабилния стек протоколи SR OS (Nokia Service Router Operating System), който отдавна се използва в над един милиона рутери на Nokia. За абстрахиране от хардуерните компоненти се използва подсистемата XDP (eXtensible Data Path).

За автоматизация на операциите по създаването, разгръщането и настройката на мрежовата структура на даден център за обработка на данните, за събирането и анализа на телеметрията се предлага Nokia Fabric Services Platform (FSP). FSP предоставя и инструменти за софтуерна симулация на мрежите, с което се постига значително опростяване на планирането, проектирането, тестването и настройката на мрежите в дата центровете. Мрежовите компоненти се емулират чрез изолирани контейнери на базата на платформата Kubernetes.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари