Nokia предяви патентни претенции спрямо Google Nexus 7

0
33

Един от най-очакваните таблети за текущата година – Nexus 7 от Google – беше представен преди по-малко от седмица на конференцията Google I/O. Ето че не закъсняха и първите патентни претенции спрямо него. Този път обаче те идват от неочакван източник – финландската компания Nokia. Производителят твърди, че в таблета незаконно са използвани патенти, собственост на Nokia, описващи стандарта IEEE 802.11 WiFi.

„Лицензи на Nokia, главно за стандарти от основното патентно портфолио, използват повече от 40 компании, включително големите производители на мобилни устройства. Но нито Google, нито Asus (произвеждаща Nexus 7), са наши лицензианти. Компании, които нямат лицензи за патенти от нашето портфолио, трябва просто се свържат с нас и да се подадат искане за тяхното получаване“, коментира ситуацията представител на Nokia.

Използването на патента със сигурност няма да бъде безплатно, но е малко вероятно финландският производител да започне разпалването на нова патентна война и да иска забрана на продажбите на Google Nexus 7 в САЩ или други страни. Това никога не е било политика на компанията, още повече, че Nokia в момента не разполага с устройства, които могат директно да се конкурират с таблета на Google по аналогия на нестихващите взаимни патентни претенции на Apple и Samsung, отбелязват журналистите от ресурса Ubergizmo. Вероятно всичко, което иска Nokia в конкретния случай, е заплащането на лицензионни такси или отчисления.

От Asus засега отказват да коментират по какъвто и да било начин обвиненията на Nokia. Реакция от страна на Google също няма.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари