Nokia смята, че 5G ще се развива въпреки COVID-19

3
259

Nokia даде надежда на инвеститорите и акционерите, че компанията е на път към рентабилност, тъй като очаква висока печалба от високите маржове на продажбите на 5G оборудване, както и вече реализираните такива, които са помогнали за реализирането на добра печалба за дружеството, въпреки огромния удар от световната коронавирусна епидемия.

Финландският телекомуникационен гигант се конкурира с популярните лидери като Huawei (чието мрежово оборудване е забранено в САЩ), Ericsson, Cisco и Samsung в сектора на доставяне на базови станции, клетки и голям набор от друга мрежова електроника за изграждането на петото поколение мобилни мрежи. Бизнес разчетите на компанията са категорични, че ръководството смята, че ще успее да направи Nokia един от лидерите в сектора.

Въпреки засилената и остра конкуренция, съчетана с високите инвестиции, особено разходите по проектиране и развойната дейност, както и последвалото намаляване на перспективите и паузата на дивидентите през последните няколко месеца заради COVID-19 кризата, изглежда бъдещето на компанията е доста светло.

Същевременно чуваме и спекулации, че е възможно евентуално сливане на компанията или продажба на активи, които се появиха след оповестяването на неотдавнашен доклад, който предполага, че компанията е успяла да избегне враждебно и агресивно поглъщане, респективно на което акциите ѝ на борсата рязко се покачиха.

Резултатите на Nokia

Въпреки че приходите на тримесечна база са намалели с 2 на сто до 4,9 милиарда евро през първото тримесечие, компанията все пак е успяла да реализира малка печалба от 33 милиона евро. Това е доста положителен и чутовен ръст спрямо миналогодишното първо тримесечие, когато резултатът на Nokia беше загуба възлизаща на 116 милиона евро.

Приходите от мрежово оборудване са спаднали с пет процента, като компанията заяви, че именно забавянето на доставките и сривът на китайската икономика са довели до загубата (представляваща пропуснат приход) на около 200 милиона евро. Въпреки това обаче, анализаторите смятат, че най-големите загуби и щети от COVID-19 ще бъдат усетени в резултатите за текущото тримесечие.

Въпреки че това означава, че може да има краткотрайно въздействие от кризата, Раджеев Сури заяви, че компанията е в добра позиция да управлява всяка буря. 5G разработващите екипи на Nokia работят отдалечено, докато Сури заяви, че въпреки проблемите в Китай, веригата за доставки на компанията е достатъчно разпръсната по света, за да се избегнат големи загуби – макар и Китай да е най-големият пазар за дружеството, не е единствения.

Нашите основни фокусни области са защита на нашите служители, поддържане на критична мрежова инфраструктура за клиентите и поддържане на устойчиво финансово състояние.“, казва Сури в официалното си прес съобщение.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари