NSA помага на Уол стрийт в борбата с хакерите

0
17

Банките и финансовите компании на Уол стрийт, които са уязвими от чуждестранни хакери, получават помощ в защитата от най-добрите американски експерти по сигурността.

Агенцията за национална сигурност на САЩ споделя ключова информация за чуждестранни хакери с финансовите фирми, за да им помогне в борбата с кибератаките, съобщава Ройтерс.

Цитирайки интервю с американски длъжностни лица, експерти по сигурността и шефове от отбранителната индустрия, Ройтерс съобщи, че кампанията е в отговор на нарастващите притеснения в САЩ за евентуалните поражения при финансов саботаж. Разглеждайки няколко “най-лоши сценария”, представители на правителсвото посочиха възможността киберпрестъпници да влязат в банковата мрежа и да деактивират системите за стокова търговия, да генерират сривове, да прехвърлят големи суми или дори да изключат банкоматите.

Въпреки че банките все още не са засегнати от толкова тежки атаки, те са под обстрела на хакерите от години, но последната вълна от кибератаки са вече по-сложни и координирани, отбелязва Ройтерс. Това накара експертите по сигурност да посочат с пръст страни като Китай, като поддържащи хакерите, всред страхове, че чуждестранни хакери биха могли да разбият мрежи и да унищожат данни използвани от ключови финансови компании.

По-рано тази година NSA беше част от разследването на кибератаката, от миналият Октомври, срещу компютърната мрежа на Nasdaq. Първоначалният доклад беше установил, че атаката не е повлияла върху търговската платформа, нито търговията със стоки, но не беше ясно дали има други засегнати части от мрежата.

Доклад цитиран от Ройтерс този месец съобщи, че хакерите са успели да шпионират висши служители на Nasdaq, чрез Directors Desk софтуера на борсата. В разговор с Ройтерс през Юли, изпълнителният директор на Nasdaq Робърт Грайфелд заяви, че “докато си седим тук, има хора, които се опитват да пробият нашата система всеки ден.” и допълни, че неговата организация харчи почти един милиард долара на година само за сигурност.

Директорът на NSA Кейт Алекзандър каза на Ройтерс, че неговата агенция смята да разшири програмата, по която споделя сведения за malware с отбранителната индустрия, така че вече да включва и финансовите фирми. Въпреки че, и правителството и частният сектор имат подобрение в защитата на своите мрежови данни, Алекзандър заяви, че все още има “огромни пробойни”.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за