NSO Group, потайната израелска компания, известна с противоречивите си практики и полулегални действия, която иска да „помогне“ на света да се справи с глобалната пандемия на COVID-19, излезе с обвинения към Facebook, уличаващи социалната мрежа в криминални планове спрямо своите потребители.

Както вече ви съобщихме в края на миналата година, Facebook и WhatsApp заведоха дело срещу NSO Group за това, че са компрометирали платформата на WhatsApp, използвайки уязвимост в нея, за да атакуват десетки нейни потребители. Самата NSO Group продава хакерски услуги и инструменти на правителства по света и на правоохранителните органи в тези държави, за да се борят срещу престъпността. На няколко пъти обаче, организации и специалисти алармират, че софтуера, който те продават се използва срещу активисти, дисиденти и журналисти в някои от тези държави, за да бъдат преследвани и тормозени. Какъвто е случая с убития саудитски журналист Джамал Кашоги, както и с изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос.

Сега обаче, NSO Group внасят в съда обвинение, че Facebook са се опитали да закупят от тях софтуер, предава Business Insider. Става дума за небезизвестната програма Pegasus, насочена към извличане на информация от смартфон устройства. „Facebook желаеха да използват посочените способности на Pegasus, за да следят потребители на Apple устройства“, пишат те в обвинителния акт. Facebook, от своя страна, които съдят компанията за осъществен от тях незаконен пробив в WhatsApp са убедени, че с тези обвинения NSO Group се опитва да отвлече обществеността от фактите. Говорител на медията заявява, че NSO Group представя по умишлено погрешен начин дискусия между двете компании, макар и да не обяснява подробно за каква дискусия става въпрос.

„NSO се опитва да отвлече внимание от факта, че Facebook и WhatsApp внесоха в съда дело преди шест месеца. Опитът им да избегнат отговорност включва некоректно представяне, както на техния шпионски софтуер, така и на дискусия с хора, които работят във Facebook“, гласи становището на говорителя на компанията.

Изданието припомня, че преди три години, Facebook разработи приложение с името Onavo Protect, което се рекламира като VPN, но следеше употребата на мобилните апликации от потребителите, за да установят кои от тях са най-често използвани. През 2019, Apple кара Facebook да премахне приложението от дигиталния магазин на iOS, заради скритите действия на приложението. Според твърденията на NSO, Facebook се опитали да закупят Pegasus, за да засилят възможностите на Onavo, но компанията им отказва да го направи през 2017 с довода, че те имат търговски взаимоотношения единствено с правителства и правителствени агенции и служби.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари