Първите 5G телефони се очакват през 2019 г. и операторите по цял свят вече градят инфраструктура за по-бърз пренос на данни. Трите най-големи оператора в Япония също се стремят да са готови догодина – 12 месеца преди първоначалния срок и навреме за големите спортни събития, на които страната ще бъде домакин.

Сега именно операторът NTT DoCoMo обяви, че е постигнал ключов резултат в борбата за 5G връзка с помощта на Mitsubishi. Заедно те са достигнали 27Gbps скорост на мобилен интернет в движение.

Според NTT DoCoMo, това е първият път в света, когато 5G връзка надминава 20Gbps само от един терминал с комуникационна дистанция от 10 метра. При тестовете върховата връзка достига 27Gbps, а скорост от 25Gbps се запазва при разстояние от над 100 метра.

Инсталацията за тества включва огромни антени, поставени на стената на сграда и мобилен терминал, инсталиран на покрива на кола на Mitsubishi. Същият метод може да се използва за осигуряване на високоскоростен 5G интернет в превозни средства с много пътници и на висока скорост като влакове и автобуси.

NTT DoCoMo не е единствената компания, която гони мобилен интернет в движещи се превозни средства. Миналата година другият голям японски оператор Softbank направи 5G инсталации в кола на Honda. KDDI пък си партнира със Samsung за своите 5G тестове.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за