Nvidia измести MediaTek от класацията на най-големите „безфабрични“ чипмейкъри

0
66

През второто тримесечие на 2017 г., американският чипмейкър Nvidia изпревари тайванския си конкурент MediaTek и се превърна в третия най-голям в света „безфабричен“ производител на полупроводници от гледна точка на приходите. За това свидетелства и новата класация на водещите fabless-компании, подготвена от изследователската компания TrendForce.

Специалистите отбелязват, че MediaTek не е успяла да разработи успешна продуктова стратегия, в резултат на което конкурентоспособността на компанията на пазара на смартфоните е намаляла и е станала причина за спад в приходите. Другият фактор е засиления натиск от страна на Qualcomm, която тази година представи няколко нови чипа Snapdragon и сега разполага с по-пълен продуктов асортимент от тайванската компания.

Според TrendForce, MediaTek се оказа една от двете fabless-компании от топ 10 с отрицателна динамика на продажбите. Вторият чипмейкър е Marvell, но при нея спадът е много по-изразен. Приходите на MediaTek са намалели с почти 20%, от 2,34 на 1,87 млрд. долара, в резултат на което тайванската компания е паднала от трето на четвърто място в класирането. При Marvell продажбите са спаднали само с 0,8%, до 593 милиона щатски долара, а в топ 10 тя зае седма позиция, вместо шеста, както година по-рано.

Както и през 2016-та, първите две позиции в списъка на компаниите, които се занимават с разработка на чипове без да имат собствени производствени мощности, поръчвайки продуктите си на „контрактни“ производители, са окупирани от Broadcom Limited и Qualcomm. Приходите при първата са нараснали със 17,3% на годишна база и са достигнали до 4,4 млрд. долара, а при втората продажбите са се покачили с 13.1% до 4,05 млрд. долара.

На пето място в списъка е AMD с 19% увеличение на продажбите от 1,03 до 1,22 млрд. долара. По-нататък са производителите на чипове Xilinx (+7%, 615 милиона долара), Novatek (+3,2%, 381 млн. долара), Realtek (+1,1%; 321 млн. долара) и Dialog (+4,2%, 256 млн. долара).

Специалистите смятат, че през третото тримесечие на 2017 година, класацията на „безфабричните“ чипмейкъри няма особено да се промени. В доклада се казва, че fabless-компаниите, които са специализирани в разработването на смартфон чипсети и драйвер дисплеи, ще трябва да работят усилено за да подобрят приходите си, тъй като в техните области възможностите за растеж са ограничени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари