„Ирландецът“ и „Отмъстителите: Краят на играта“ може и да не спечелиха „Оскар“, но впечатлиха определено мнозина. И двата филма, особено първия, дължат много за своя успех на изкуствения интелект и Nvidia, научаваме от публикация на SiliconAngle от тези дни.

Рискът, поет от Netflix се оправда напълно и независимо от именити кинаджии, като Спилбърг, вижда се, че филмите, които идват от днешните стрийминг платформи, имат място във фестивалната програма. Един от големите проблеми пред режисьора на „Ирландеца“ Мартин Скорсезе е как да върне времето назад и да представи не само начина, по който изглеждат Джо Пеши, Робърт де Ниро и Ал Пачино днес, но и във времето на сюжета. На достойна за уважение възраст, тримата исполина в киното било трудно да бъдат гримирани и подготвени за сцените. Използването на технология и екипировка за прихващане на движенията също не се харесвали от Скорсезе. Тогава той и продуцентите решават да се обърнат за помощ към компанията за визуални ефекти Industrial Light & Magic, за да върнат часовника обратно. И се получава, но не без помощта на графичните процесори Nvidia Quadro RTX.

Industrial Light & Magic успяват да преобразят на екрана де Ниро, Пеши и Пачино, използвайки набор от три камери, снимащи едновременно. Една от тях е стандартна камера, докато другите две използват инфрачервена светлина, за да запишат 3D геометрията на обектите и тяхната текстура. След това, техниците от компанията използва специализирания софтуер FaceFinder, за да пресеят десетки хиляди архивни кадри с участието на актьорите от предишни техни ленти.

FaceFinder, обясняват Nvidia, намират кадри, които съответстват и са близо до ъгъла на камерата, светлината, мимиката на героя и други характеристики в сцените, които трябвало да обработят от съвременния филм. Тези визуални съответствия впоследствие биват използвани, за да завършат дигиталните двойници на реалните актьори, които те създават в хода на работата по филма. Именно така се и получила „магията“.

В интервю за медията, Ричард Керис, генерален мениджър към Media and Entertainment Group в Nvidia обяснява, че използването на изкуствен интелект в създаването на филми ще се среща все по-често. Причината за това е ясна: с негова помощ може да бъдат подмладявани актьорите, а освен това, благодарение на него може да се създава и интегрира светлина от различни сцени и даже филми. Специално за „Ирландеца“, обяснява той, екипите са пресели материали от филми, снимани в последните 40 години и наложени над дигиталните им аватари.

Що се отнася до „Отмъстителите“, то и тук идва на помощ разработените от Nvidia технологии. В случая те биват използвани, за да се прихванат движенията на Джош Бролин, след което да бъдат използвани за главния злодей във филма, Танос.

От компанията, занимаваща се с визуални ефекти Digital Domain споделят, че са използвали разработена от тях система за машинно обучение, наречена Masquerade, за да извършат множество сканирания с много ниска резолюция на движенията на Бролин и особено мимиките на лицето му, след което ги налагат към реализация с висока резолюция на лицето на Танос. „Технологията пести време за художниците по визуални ефекти, които иначе трябва да отделят много ръчен труд в анимиране на мимиките на лицето му, за да създадат реалистично изглеждащ дигитален човек“, заявяват от Nvidia.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари