fbpx
11.4 C
София

NVIDIA представя AI Foundations – облачна услуга за обучение на генеративен ИИ

Сега всяка компания може да създаде свой собствен чатбот или услуга за преобразуване на текст в изображение, ако разполага с достатъчно материали за обучение

Най-четени

През последните месеци настъпи ерата на корпоративния изкуствен интелект. Общественото увлечение по ChatGPT след пускането му на пазара през ноември миналата година отвори шлюзовете на корпоративния интерес и постави началото на заграбване на дял в цялата индустрия, като всяка голяма технологична компания се бори да заяви претенциите си на този процъфтяващ пазар, като включи генеративни функции на ИИ в съществуващите си продукти. Големи играчи, сред които Google, Microsoft, Meta и Baidu, вече се борят за пазарна доминация със своите големи езикови модели, докато всички останали – от Adobe и AT&T до BMW и BYD – се опитват да намерят приложение на революционната технология.

Най-новата оферта за облачни услуги на NVIDIA, AI Foundations, ще позволи на компаниите, които нямат време и средства да разработват собствени модели от нулата, да „изграждат, усъвършенстват и управляват персонализирани големи езикови модели и генеративни модели на изкуствен интелект, които са обучени със собствени данни и са създадени за техните уникални задачи в конкретната област“.

Тези модели включват NeMo, двигател на NVIDIA за генериране на текст към изображения и конкурент на DALL-E 2, BioNemo, разклонение на модела NeMo, фокусирано върху откриването на лекарства и молекули, създадено за общността на медицинските изследователи и Picasso, изкуствен интелект, способен да генерира изображения, видео и „3D приложения за повишаване на производителността за творчество, дизайн и цифрова симулация“, според съобщението от вторник. И двата варианта на NeMo все още са в ранен достъп, а Picasso остава в частен предварителен преглед въпреки новината от вторник, така че ще мине известно време, преди някой от тях да бъде пуснат за широката публика. NeMo и Picasso работят на новата платформа DGX Cloud на NVIDIA и в крайна сметка ще бъдат достъпни чрез онлайн портал.

Тези облачни услуги, ориентирани към предприятията, функционират като празни шаблони, в които компаниите могат да вливат собствените си бази данни, за да се обучават върху конкретни данни, така че, докато нещо като изкуствения интелект Bard на Google се обучава върху (и ще черпи) данни от целия интернет, за да предостави генериран отговор, изкуственият интелект на NVIDIA ще позволи на компаниите да адаптират подобен изкуствен интелект към собствените си специфични нужди, използвайки собствените си данни. Моделите могат да бъдат обучени с от 8 до 530 милиарда параметри, което е повече от три пъти повече от 185-те милиарда параметри, които предоставя езиковия модел GPT-3.5 на ChatGPT.

Представете си StableDiffusion, но обучен за Getty Images с действителното разрешение на Getty. NVIDIA обяви такава система във вторник, изградена на базата на облачната услуга NeMo: поредица от модели за преобразуване на текст в изображение и текст във видео, „обучени върху напълно лицензирани активи на Getty Images“, се казва в прессъобщението от вторник. Getty Images ще предоставя възнаграждения на авторите върху всички приходи, генерирани от моделите.

BioNeMo, използва същите технически основи като самия NeMo, но е насочен изцяло към откриването на лекарства и молекули. Според съобщението от вторник, Bio NeMo дава възможност на изследователите да настройват фино генеративни приложения с ИИ върху собствените си данни и да изпълняват изводите на моделите с ИИ директно в уеб браузър или чрез нови облачни API, които лесно се интегрират в съществуващи приложения.

BioNeMo драстично ускорява нашия подход към откриването на нови лекарства. С него можем предварително да обучаваме големи езикови модели за молекулярна биология върху собствени данни на Amgen, което ни позволява да изследваме и разработваме терапевтични протеини за следващото поколение лекарства, които ще помогнат на пациентите.

заяви в изявление Питър Грандсард, изпълнителен директор на отдел „Терапевтично откриване на биологични лекарства“ в Amgen

При стартирането ще бъдат налични шест модела, сред които AlphaFold2 на DeepMind, ESM2 на Meta AI и ESMFold, прогнозни модели ProtGPT-2, DiffDock и MoFlow. Според компаниите включването на прогнозни модели, базирани на ИИ е помогнало да се съкрати времето за обучение, използвайки патентовани данни на Amgen за антитела от обичайните три месеца до четири седмици.

NVIDIA обяви подобно партньорство и със Shutterstock. Сайтът за изображения ще използва Picasso за генериране на 3D обекти от текстови подсказки като нова функция в рамките на Creative Flow, като планира да я предложи на Turbosquid.com и на предстоящата платформа Omniverse на NVIDIA.

Партньорството ни с NVIDIA в областта на генеративното 3D ще даде възможност за създаване на следващото поколение инструменти за 3D сътрудници, като значително ще намали времето, необходимо за създаване на красиво текстурирани и структурирани 3D модели. Това първо по рода си партньорство задълбочава стратегията ни за използване на огромния фонд от метаданни на Shutterstock за пускане на пазара на нови продукти, инструменти и съдържание. Като комбинираме нашето 3D съдържание с моделите на NVIDIA и използваме съответните ни платформи за маркетинг и разпространение, можем да се възползваме от изключително голяма пазарна възможност.

казва в съобщението главният изпълнителен директор на Shutterstock Пол Хенеси

NVIDIA си партнира и с Adobe като част от инициативата на Adobe за автентичност на съдържанието, която има за цел да повиши прозрачността и отчетността в процеса на обучение на генеративния изкуствен интелект. Предложенията на CAI включват списък „не обучавайте“, подобен на robot.txt, но за изображения и мултимодално съдържание и постоянни етикети за произход, които ще описват подробно дали дадено произведение е генерирано от ИИ и откъде. Двете компании обявиха и плановете си да включат много от функциите на Picasso директно в пакета софтуер за редактиране на Adobe, включително Photoshop, Premiere Pro и After Effects.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини