Предубедеността на алгоритмите с изкуствен интелект бе един от най-обсъжданите въпроси на 2017 година.

Но изследванията показаха, че ИИ е по-разсъдителен и по-справедлив от човека. New York Times обясни, защо съдебната система само печели от използването на изкуствен интелект.

Дали обвиняемият заслужава да бъде освободен под гаранция е един от най-често решаваните въпроси пред американските съдии. Често това решение трябва да бъде взето бързо и за неговото обмисляне не остава време. Съдията се осланя на своята интуиция и лични предпочитания. В крайна сметка, все повече подсъдими се пускат под гаранция.

За вземането на по-правилни решения при ограничено време, някой американски съдилища започнаха да използват алгоритми. Програмите се съобразяват с всички възможни рискове и определят при какви условия обвиняемият може да бъде пуснат. Експериментите във Вирджиния показаха, че ИИ по-често пуска обвиняемите под гаранция, но при това броят престъпления, извършвани от тези хора, не се е увеличил.

Аналогичен експеримент бе проведен в Ню Джърси, който показа, че броят арестувани, очакващи решението на съда, е намалял с 16%, но това не е оказало никакво влияние на нивото на престъпността. По този начин намалява броят на лишените от свобода и се намаляват разходите.

Предложените решения зависят от качеството на алгоритмите, но използването на автоматично събрана статистика и правилния анализ подобряват решенията на съдиите.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Skynet ИИ ще реши проблема.