NYT: месинджърът ToTok всъщност е шпионски инструмент на ОАЕ

1
379

The New York Times публикува информация, че приложението ToTok за обмен на съобщения, което е особено популярно в Обединените арабски емирства, всъщност е инструмент на правителството на ОАЕ за шпионаж. То е създадено в интересите на разузнаването на ОАЕ и се използва за подслушване на разговорите и за следене движението на потребителите.

В ОАЕ често се блокират стандартните месинджъри WhatsApp и Skype. Но на тяхно място излезе ToTok. То бе стартирано в средата на тази година и бе изтеглено няколко милиона пъти. Разработчиците на ToTok обещаваха бързи, безплатни и безопасни съобщения и разговори. По този начин приложението привлече вниманието на много потребители от Близкия Изток и не само – то стана едно от най-сваляните приложения в САЩ за миналата седмица.

The New York Times съобщи за секретни брифинги на американското разузнаване и цитира свои вътрешни източници, според които ToTok директно шпионира потребителите, а информацията получава разузнаването на ОАЕ. Оказа се, че ToTok предава съобщенията, снимките и видеата на потребителите. Освен това, под предлог получаване информация за времето, приложението подава информация и за местоположението на хората.

NYT отбелязва, че това е нещо ново в историята на цифровия шпионаж от страна на авторитарните режими. Въпреки че много правителства най-редовно проникват в смартфоните на гражданите, създаването на уж легитимно приложение, при което потребителите доброволно се съгласяват да дадат достъп до своите данни, без да подозират, че те отиват към специалните служби, си има своята прелест.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари