fbpx
25 C
София

NYT: Пандемията ще сложи край на днешната икономика, каквато я познаваме

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Когато стават икономически сътресения, последствията могат да се проявят след години и да поемат в непредсказуеми направления. Никой не можеше да се досети, че ипотечната криза започнала през 2007 година в предградията на САЩ ще доведе до крах на бюджета на Гърция през 2010-та. Или че сривът на борсата в Ню Йорк през 1929 година ще подпомогне нацисткото движение в Европа през 1930-та. Пандемията от COVID-19 силно ще ускори промените в глобалната икономика и ще промени до неузнаваемост, счита икономическият експерт на New York Times Нийл Ървин.

В подобна нестабилна ситуация би било твърде самонадеяно да се правят икономически прогнози не само за след пет години, а дори и за след няколко месеца. Но можем да се поучим от миналото – кризите имат способността да изкарват на преден план проблеми, които в благополучни времена с лекота се игнорират.

Един от тези проблеми е глобализацията – когато компаниите могат да прехвърлят производството, където им е най-ефективно, а паричните потоци да отиват там, където могат да донесат най-голяма печалба. Идеята за световна икономика, в центъра на която е САЩ, започна да се разпада под въздействието на националистическите течения в Китай и САЩ. По всичко личи, че COVID-19 ще засили тези тенденции.

„Всяка една страна ще преосмисли доколко ще иска да зависи от друга държава“ – каза Елизабет Економи, старши научен сътрудник в Съвета за международни отношения на САЩ. „Не считам, че това ще стане фундаменталния край на глобализацията. Но това ще засили характерния начин на мислене, който е присъщ на администрацията на Тръмп, че има важни технологии, важни ресурси и резервни производствени мощности, които задължително трябва да останат в САЩ в случай на криза“.

Ето няколко примера: министърът на финансите на Франция нареди на френските компании да променят веригите на доставки по такъв начин, че по-малко да зависят от азиатските страни. САЩ заяви, че забранява износа на редица медицински препарати и лекарства. А наскоро сенаторът Линдзи Греъм предложи да се нулира дълга на САЩ към Китай като наказание за това, че не е успял да сдържи новия коронавирус. Но това сериозно би разклатило ролята на САЩ като фундамент на световната икономическа система.

Китай от своя страна, също преориентира своята икономика. Тази страна повече не желае да бъде доставчик на евтина работна ръка и производствена мощност. А и компаниите от САЩ, Европа и Япония вече особено не се стремят да строят в Китай своите заводи. Освен това, те се опасяват от кражба на тяхната интелектуална собственост.

Последните 12 години напомниха какво е ставало преди около сто години – от 1918-та до 1939-та: глобална финансова криза, ръст на авторитарните държави, появата на нови икономически свръхдържави и пандемия. Днес редът на събитията не е съвсем същият, но навярно всички помнят до какво доведоха предишните събития отпреди 100 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини