OLED, LCD или LED – коя технология е най-подходяща за следващия ви телевизор?

44
10545

Ако се чувствате объркани от термини като LED, LCD или OLED, когато се оглеждате за следващия ви телевизор, то не сте единствените. Главоблъсканицата каква е разликата между LCD и LED телевизор, или къде в уравнението влизат QLED телевизорите, далеч не е непозната на потребителите. Именно защото знаем това, в тази статия даваме подробна информация коя технология би била най-подходящия за следващия ви семеен телевизор.

Да започнем от приемането на факта, че най-важната част на всеки телевизор е качеството на картината. В днешно време повечето интелигентни (смарт) телевизионни платформи предлагат почти едни и същи стандарти и интерфейси, а самите телевизори също не се различават съществено по форма, дизайн или размери на екрана. Но истинските разлики са именно във видео панелите, процесорите, които обработват изображението, както и наличието и поддръжката на допълнителни технологии като HDR – и именно те варират съществено между различните модели и производители.

Трябва да споменем, че и трите технологии имат своите достойнства и са подходящи за определени изисквания, среда и бюджет. И в трите има известен компромис в цената или качеството, като изборът на потребителя се свежда до това да намери най-подходящия за неговите нужди телевизор, на възможно най-добра цена.

И трите технологии на екрана, поддържат съществената и все по-важна резолюция 4К, както и технологиите за подобряване на цветовете като HDR и HDR 10+, или Dolby Vision. Има и множество други термини, които могат да объркат обикновения потребител – като 4K HDR процесор X1, динамичен диапазон PRO или пък дисплей Triluminos (Sony), NanoCell и IPS 4K квантов дисплей (LG) и 4K SUHD и Ultra HD Premium HDR 1500/2000 (Samsung ). Тези технологии със сигурност имат значение, но едва ли всеки е детайлно запознат с тях, или пък има представа на коя трябва да държи при избора на следващия си телевизор.

Когато купувате телевизор, бихме ви посъветвали да се съобразявате по-малко с маркетинговия шум и трендовете, а по-скоро да се фокусирате върху важните показатели като качеството на картината и да се насочите възможно най-информирано към OLED, QLED, LCD или LED.

Какво е OLED?

Плюсове:
 • Възможно най-тънки панели и съответно телевизори – 2,57 мм. дебелина на панела
 • Самоосветяващи се пиксели, без необходимост от голяма подсветка
 • По-тъмни, дълбоки и наситени черни цветове
 • По-бързо опресняване 0,001 ms
 • Липса на замъгляване
Недостатъци:
 • Към момента се предлагат основно в три размера – 55, 65 r 77 rk’d
 • Заглушена яркост – до 1000 нита
 • Висока цена

Първото гледане на OLED телевизор, определено е запомнящ се момент. Цветовете са толкова гладки, контрастни и наситени, че наистина е трудно някога да си помислите отново да се върнете към LCD или LED телевизор.

Освен това, OLED телевизорите се вписват толкова естествено и красиво в интериора – все пак някои от тях са тънки като тапет. Наистина органичните светодиоди (OLED) за пробив в индустрията на телевизорите. Тънкият размер идва именно поради факта, че всеки пиксел, осветява сам себе си, а не се използва голяма подсветка под пикселите, както е в останалите технологии екрани. Именно това също позволява много по-голяма детайлност и контрол на картината, тъй като всеки един пиксел може да бъде пренастроен от софтуера.

В OLED панелите, органичните филми са поставени между полупроводници, след което към тях се подава електричен ток – именно това позволява всеки един пиксел да бъде включван или изключван, и управляван. Тази технология използва по-малко електрическа енергия при употребата на телевизора, а също така прави черните цветове възможно най-дълбоки и различни.

Освен тъмните цветове, OLED технологията като цяло е оптимизирана в контрастта и всички цветови тонове – белите цветове са възможно най-детайлно бели, а черните – възможно най-дълбоки и тъмни. Картината е наистина изумителна, а времето за реакция е светкавично.

Въпреки това, като всяка друга технология, OLED също има своите недостатъци – цените на панелите, следователно и на самите телевизори, са доста високи, а животът на екрана никога не е гарантиран.

Производството на OLED панели също е по-екологично от производството на традиционните панели. Докато при производството на LCD панели се използват много парникови газове като Азотен трифлуорид, при OLED не е така. Така че, ако мислите за околната среда и Планетата, а също така търсите истински качествената картина, и можете да си позволите OLED телевизор, то технологията определено е за вас.

Какво са LCD и LED?

Предимства:
 • По-достъпни спрямо OLED
 • Предлагат се във всякакви размери, включително и ултра – дълги съотношения на страните
 • По-ярки
Недостатъци
 • Остаряваща технология
 • Ограничен зрителен ъгъл
 • Средно ниво контраст

Ако не можете да оправдаете големия разход по закупуването на OLED или QLED телевизор, добрата новина е, че всички основни производители, все още продават много LCD и LED телевизори. Телевизорите с течен кристал (LCD) или телевизорите със светодиод (LED) често са смятани за две конкурентни концепции, но всъщност се отнасят до идентична технология дисплеи. В LCD телевизорите течните кристали задвижват поляризирана светлина, въздействайки като лек клапан, който осветява всички пиксели едновременно. Вместо пикселите да бъдат осветявани един по един, както е в OLED, при стандартните LCD телевизори цялата светлина идва от голяма, ярка подсветка под слоя с пикселите. Резултатът е равномерна яркост, но сравнително нисък контраст на изображенията.

LCD е остаряла технология, така че вече е възможно да не се намират такива телевизори или монитори в по-голям размер. Именно тук се намесват LED подсветките – вместо от една подсветка под формата на слой, която ограничава зрителния ъгъл и контрастта, LED екраните, както можете да познаете от името, се осветяват от светодиоди. Те отново са разположени зад панела на екрана, а при някои телевизори и по страничните ръбове.

Има няколко недостатъка, а именно, че и двете технологии все още получават светлината си от външен източник, което увеличава компонентите в телевизора, размерите на тялото, дебелината и теглото на крайния продукт. Също, въпросните не се справят особено добре с тъмните и черни цветове – ако гледате в напълно черен цвят, ще забележите петна и неравна яркост на панела, както и липса на детайли на сенките в тъмни области, например когато гледате нощна сцена във филм или нещо от сорта. Въпреки това, изображенията обикновено са доста ярки и цветни, а LED телевизорите се продават в почти всеки размер, който искате.

Брандовете често се опитват да крещят с новите си технологии, като например скоро представената Nano Cell на LG, но истината е, че подобен род технологии, всъщност просто надграждат LED и не ѝ позволяват да остарее твърде много. Заедно с LCD, технологията все още е най-често срещана при телевизорите от всякакъв ценови клас, и изглежда това няма да се промени в близко бъдеще.

Какво е QLED?

Предимства:
 • Блестящи бели цветове
 • Много висока яркост – над 1500 нита
 • Разнообразие от размери на екрана в диапазона между 49 и 88 инча.

Недостатъци:

 • Не толкова тънки като OLED – 25,4 мм. дебелина на панела
 • Твърде висока яркост
 • По-малко наситени и детайлни тъмни цветове спрямо OLED
 • По-бавна скорост на опресняване, отново спрямо OLED

Освен OLED, другата първокласна телевизионна технология е QLED (квантово – точков светодиод), която се различава значително от OLED.

QLED панелите не се осветяват сами, а вместо това светлината при тях идва от LED тръба, точно както LCD екраните с подсветка на Edge. Предимствата на QLED телевизорите са, че те използват квантов точков цветен филтър и са способни на значително по-голяма яркост от OLED телевизорите. Контрастът и черните цветове обаче не са толкова добри, колкото при OLED.

Докато QLED до скоро имаха само скромен успех, напълно е възможно в близко бъдеще това да се промени. На събитието CES 2018, Samsung обяви, че ще използват директно, локално затъмняване на подсветката и ще се похвалят с още по-голяма яркост. Ако проблемите с производителността на черните цветове и размазването на движението могат да бъдат преборени, то Samsung може и да направи революция в телевизионната индустрия. Разбира се, единственият начин на QLED да пробият ще бъде при по-ниските цени, от тези на OLED.

OLED, QLED, LCD или LED – какъв телевизор би бил подходящ за дома?

Повечето производители на телевизионна техника произвеждат и продават LCD и LED телевизори. OLED панелите се произвеждат само от LG, а QLED панелите само от Samsung. Другите марки ги използват с лиценз и се опитват да добавят собствени иновации към тях, за да могат да пробият и да привлекат вниманието на потребителите.

Изборът ви за следващ телевизор, до голяма степен се свежда до бюджета. Бъдещите иновации в индустрията може би ще променят значително представите ни за телевизор, но за сега, ако имате достатъчно средства и искате най-доброто, то за вас определено е OLED – няма място за съмнение.

Ако искате възможно най-ярък панел с най-добро качество на картината и наситени тъмни цветове – за вас са QLED.

Ако цената ви притеснява и не сте най-претенциозния потребител от гледна точка на картината, то тогава за вас би бил подходящ LED телевизор. Макар и те да нямат същото ниво на контраст, като това на OLED, ако производителят се постарае и изработката е качествена, то определено може да се постигне сносно качество.

В началото всичко може да изглежда объркващо, но сега, когато вече имате представа какво точно стои зад абревиатурите на модерните технологии в телевизионната индустрия, изборът на телевизор може би не е толкова сложен, колкото си мислите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
44 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари