OLED, LCD или LED – коя технология е най-подходяща за следващия ви телевизор?

43
8482

Ако се чувствате объркани от термини като LED, LCD или OLED, когато се оглеждате за следващия ви телевизор, то не сте единствените. Главоблъсканицата каква е разликата между LCD и LED телевизор, или къде в уравнението влизат QLED телевизорите, далеч не е непозната на потребителите. Именно защото знаем това, в тази статия даваме подробна информация коя технология би била най-подходящия за следващия ви семеен телевизор.

Да започнем от приемането на факта, че най-важната част на всеки телевизор е качеството на картината. В днешно време повечето интелигентни (смарт) телевизионни платформи предлагат почти едни и същи стандарти и интерфейси, а самите телевизори също не се различават съществено по форма, дизайн или размери на екрана. Но истинските разлики са именно във видео панелите, процесорите, които обработват изображението, както и наличието и поддръжката на допълнителни технологии като HDR – и именно те варират съществено между различните модели и производители.

Трябва да споменем, че и трите технологии имат своите достойнства и са подходящи за определени изисквания, среда и бюджет. И в трите има известен компромис в цената или качеството, като изборът на потребителя се свежда до това да намери най-подходящия за неговите нужди телевизор, на възможно най-добра цена.

И трите технологии на екрана, поддържат съществената и все по-важна резолюция 4К, както и технологиите за подобряване на цветовете като HDR и HDR 10+, или Dolby Vision. Има и множество други термини, които могат да объркат обикновения потребител – като 4K HDR процесор X1, динамичен диапазон PRO или пък дисплей Triluminos (Sony), NanoCell и IPS 4K квантов дисплей (LG) и 4K SUHD и Ultra HD Premium HDR 1500/2000 (Samsung ). Тези технологии със сигурност имат значение, но едва ли всеки е детайлно запознат с тях, или пък има представа на коя трябва да държи при избора на следващия си телевизор.

Когато купувате телевизор, бихме ви посъветвали да се съобразявате по-малко с маркетинговия шум и трендовете, а по-скоро да се фокусирате върху важните показатели като качеството на картината и да се насочите възможно най-информирано към OLED, QLED, LCD или LED.

Какво е OLED?

Плюсове:
 • Възможно най-тънки панели и съответно телевизори – 2,57 мм. дебелина на панела
 • Самоосветяващи се пиксели, без необходимост от голяма подсветка
 • По-тъмни, дълбоки и наситени черни цветове
 • По-бързо опресняване 0,001 ms
 • Липса на замъгляване
Недостатъци:
 • Към момента се предлагат основно в три размера – 55, 65 r 77 rk’d
 • Заглушена яркост – до 1000 нита
 • Висока цена

Първото гледане на OLED телевизор, определено е запомнящ се момент. Цветовете са толкова гладки, контрастни и наситени, че наистина е трудно някога да си помислите отново да се върнете към LCD или LED телевизор.

Освен това, OLED телевизорите се вписват толкова естествено и красиво в интериора – все пак някои от тях са тънки като тапет. Наистина органичните светодиоди (OLED) за пробив в индустрията на телевизорите. Тънкият размер идва именно поради факта, че всеки пиксел, осветява сам себе си, а не се използва голяма подсветка под пикселите, както е в останалите технологии екрани. Именно това също позволява много по-голяма детайлност и контрол на картината, тъй като всеки един пиксел може да бъде пренастроен от софтуера.

В OLED панелите, органичните филми са поставени между полупроводници, след което към тях се подава електричен ток – именно това позволява всеки един пиксел да бъде включван или изключван, и управляван. Тази технология използва по-малко електрическа енергия при употребата на телевизора, а също така прави черните цветове възможно най-дълбоки и различни.

Освен тъмните цветове, OLED технологията като цяло е оптимизирана в контрастта и всички цветови тонове – белите цветове са възможно най-детайлно бели, а черните – възможно най-дълбоки и тъмни. Картината е наистина изумителна, а времето за реакция е светкавично.

Въпреки това, като всяка друга технология, OLED също има своите недостатъци – цените на панелите, следователно и на самите телевизори, са доста високи, а животът на екрана никога не е гарантиран.

Производството на OLED панели също е по-екологично от производството на традиционните панели. Докато при производството на LCD панели се използват много парникови газове като Азотен трифлуорид, при OLED не е така. Така че, ако мислите за околната среда и Планетата, а също така търсите истински качествената картина, и можете да си позволите OLED телевизор, то технологията определено е за вас.

Какво са LCD и LED?

Предимства:
 • По-достъпни спрямо OLED
 • Предлагат се във всякакви размери, включително и ултра – дълги съотношения на страните
 • По-ярки
Недостатъци
 • Остаряваща технология
 • Ограничен зрителен ъгъл
 • Средно ниво контраст

Ако не можете да оправдаете големия разход по закупуването на OLED или QLED телевизор, добрата новина е, че всички основни производители, все още продават много LCD и LED телевизори. Телевизорите с течен кристал (LCD) или телевизорите със светодиод (LED) често са смятани за две конкурентни концепции, но всъщност се отнасят до идентична технология дисплеи. В LCD телевизорите течните кристали задвижват поляризирана светлина, въздействайки като лек клапан, който осветява всички пиксели едновременно. Вместо пикселите да бъдат осветявани един по един, както е в OLED, при стандартните LCD телевизори цялата светлина идва от голяма, ярка подсветка под слоя с пикселите. Резултатът е равномерна яркост, но сравнително нисък контраст на изображенията.

LCD е остаряла технология, така че вече е възможно да не се намират такива телевизори или монитори в по-голям размер. Именно тук се намесват LED подсветките – вместо от една подсветка под формата на слой, която ограничава зрителния ъгъл и контрастта, LED екраните, както можете да познаете от името, се осветяват от светодиоди. Те отново са разположени зад панела на екрана, а при някои телевизори и по страничните ръбове.

Има няколко недостатъка, а именно, че и двете технологии все още получават светлината си от външен източник, което увеличава компонентите в телевизора, размерите на тялото, дебелината и теглото на крайния продукт. Също, въпросните не се справят особено добре с тъмните и черни цветове – ако гледате в напълно черен цвят, ще забележите петна и неравна яркост на панела, както и липса на детайли на сенките в тъмни области, например когато гледате нощна сцена във филм или нещо от сорта. Въпреки това, изображенията обикновено са доста ярки и цветни, а LED телевизорите се продават в почти всеки размер, който искате.

Брандовете често се опитват да крещят с новите си технологии, като например скоро представената Nano Cell на LG, но истината е, че подобен род технологии, всъщност просто надграждат LED и не ѝ позволяват да остарее твърде много. Заедно с LCD, технологията все още е най-често срещана при телевизорите от всякакъв ценови клас, и изглежда това няма да се промени в близко бъдеще.

Какво е QLED?

Предимства:
 • Блестящи бели цветове
 • Много висока яркост – над 1500 нита
 • Разнообразие от размери на екрана в диапазона между 49 и 88 инча.

Недостатъци:

 • Не толкова тънки като OLED – 25,4 мм. дебелина на панела
 • Твърде висока яркост
 • По-малко наситени и детайлни тъмни цветове спрямо OLED
 • По-бавна скорост на опресняване, отново спрямо OLED

Освен OLED, другата първокласна телевизионна технология е QLED (квантово – точков светодиод), която се различава значително от OLED.

QLED панелите не се осветяват сами, а вместо това светлината при тях идва от LED тръба, точно както LCD екраните с подсветка на Edge. Предимствата на QLED телевизорите са, че те използват квантов точков цветен филтър и са способни на значително по-голяма яркост от OLED телевизорите. Контрастът и черните цветове обаче не са толкова добри, колкото при OLED.

Докато QLED до скоро имаха само скромен успех, напълно е възможно в близко бъдеще това да се промени. На събитието CES 2018, Samsung обяви, че ще използват директно, локално затъмняване на подсветката и ще се похвалят с още по-голяма яркост. Ако проблемите с производителността на черните цветове и размазването на движението могат да бъдат преборени, то Samsung може и да направи революция в телевизионната индустрия. Разбира се, единственият начин на QLED да пробият ще бъде при по-ниските цени, от тези на OLED.

OLED, QLED, LCD или LED – какъв телевизор би бил подходящ за дома?

Повечето производители на телевизионна техника произвеждат и продават LCD и LED телевизори. OLED панелите се произвеждат само от LG, а QLED панелите само от Samsung. Другите марки ги използват с лиценз и се опитват да добавят собствени иновации към тях, за да могат да пробият и да привлекат вниманието на потребителите.

Изборът ви за следващ телевизор, до голяма степен се свежда до бюджета. Бъдещите иновации в индустрията може би ще променят значително представите ни за телевизор, но за сега, ако имате достатъчно средства и искате най-доброто, то за вас определено е OLED – няма място за съмнение.

Ако искате възможно най-ярък панел с най-добро качество на картината и наситени тъмни цветове – за вас са QLED.

Ако цената ви притеснява и не сте най-претенциозния потребител от гледна точка на картината, то тогава за вас би бил подходящ LED телевизор. Макар и те да нямат същото ниво на контраст, като това на OLED, ако производителят се постарае и изработката е качествена, то определено може да се постигне сносно качество.

В началото всичко може да изглежда объркващо, но сега, когато вече имате представа какво точно стои зад абревиатурите на модерните технологии в телевизионната индустрия, изборът на телевизор може би не е толкова сложен, колкото си мислите.

43
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
31 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Поредната Гъзолизаческа статия
Поредната Гъзолизаческа статия

За богаташчета дето не си знаят парите….Кой купува пералня Miele за 4 хиляди лева и телевизор за 5 хиляди???????????????????????

Иво
Иво

Тук Хазайна ми в Лондон си взе за 3000 паунда 65 инчов 8К на Самсунг, и се оплака че детето му си е играело с отверка и го е чукнало в ъгъла и сега има малка дупка и неработи. 3000 паунда на вятъра няма застраховка и няма 8К канали, в БГ моят ТВ оператор дори няма 4К канали.

Човека с телевизор за 5к
Човека с телевизор за 5к

Аз, за което благодаря за статията 🙂

Не съм достатъчно богат да купувам евтино!
Не съм достатъчно богат да купувам евтино!

През 2004-та си купих нова пералня със сушилня Miele за 4300 лв. Алтернативата беше да дам тези пари за кола втора ръка, примерно Audi 100 в добро състояние. Само че ако бях взел колата, днес щях да имам таралясник, който струва има-няма 1000 лева и трябва да му наливам поне по още толкова годишно за ремонти и части. Докато пералнята ми работи като часовник и ще изкара минимум още 30 години, без да похарча и една стотинка допълнително за нея. Много от хората си остават цял живот бедни, защото не знаят да си правят сметките. Предпочитат да спестят днес малко… Виж още »

Georgi
Georgi

И от къдя господине сте спестили 5000 лева за луксозна пералня????? със заплата 6000 лева на година, лайня ли сте яли?
(12 * 500 = 6000 на година)

Не съм достатъчно богат да купувам евтино!
Не съм достатъчно богат да купувам евтино!

Ами не съм чакал като теб някой да ми плаща заплата, Гоше, от там… Достатъчно кадърен съм, за да работя за себе си от 93-та насам. Но ти дори не схвана за какво иде реч. Не е въпросът откъде съм взел 4300 за пералня. И тогава всеки втори караше кола за толкова. Важното е колкото пари имаш, за какво си струва да ги дадеш.

Палуестиниец
Палуестиниец

Комплекси ли са това ? Кой го интересува кой от кога и за кого работи ?

Стилиян
Стилиян

Аз на твое място бих си купувал през две години нова за 500лв.

Не съм достатъчно богат да купувам евтино!
Не съм достатъчно богат да купувам евтино!

Именно! Ти за 16 години щеше да дадеш същите пари, които съм платил аз. В следващите 16 години – още толкова. До момента 6-7 пъти щеше да си губил време за транспорт и монтаж на нова техника и за изхвърляне на стара. И никога през тези 30-40 години нямаше да имаш качеството на пране, което дава Miele. Както казваше Тодор Колев в „Опасен чар(к)“ – „Икономията – майка на мизерията!“.

Димо
Димо

4300 лева за 30 години прави 143 лева на година за пералня. На всеки 5 години след изтичане на гаранцията, ако си купуваш нова пералня за 600 лева, разхода е 120 лева на година. Винаги имаш най-много 5 годишен уред, с най-новите технологии. Дали има смисъл да даваш 4300 лева за да ползваш нещо 30 години? Това убеждение в съвременния сват е малко архаично. Може би е било нормално за началото и средата на 20-сти век, но в последните 40 години света се промени доста 😉

Лора
Лора

До Миелето ….Муньо , преди 7 г,взех пералня Зануси за 300 лв и оттогава я скъсвам да пера на две деца и двама Муньовци като теб. След 2 години мисля да я изхвърля и са взема 60 лв за желязо и с тях да вземе нова за 360. лв ,която да експлоатирам още толкова.За 30 г аз ще съм дала живот и здраве 1000 лв за перални в които ще съм изпрала светът ,а с останалите 4300 лв ще съм използвала за лични почивки поне до 6 европейски държави докато ти ще переш в Миелето самотните гащи по часовник и… Виж още »

Георги
Георги

Неееее няма разлика между Миеле и пералня за 300 лв неееееееее изобщо. Разберете един път завинаги, че някои неща има защо да са по-скъпи… продължавайте да си купувате евтиното, но недейте се праска, че било едва ли не по-хубаво от 10 пъти по-скъпото, защото в 99% от случаите не е.

14Vlow current
14Vlow current

Samsung, пералня.Купих я за 500лв преди 12-14г. Сменил съм двата лагера на барабана.Нищо друго.. И пак работи като нова..
Вероятно още 4-5 ще мине ей тъй..
А ако ще миле, бош, или квот е там.. първо зависи какво е сложено, кой и как го ползва и … мъничко късмет.
Дори S-класи в практиката си съм виждал с проблеми които например дачия няма..
Та въпрос на вкус и пари за даване..Ръиш…

Gero
Gero

Няма вечни неща ! И ти не си вечен.
Едно АЕГ за 500лв има гаранция 5 години. (което купих на промоция)(made in Austria)
Да предположим, че изкара 6 години и я хвърля.
Следващата ще е по- оптимизирана и НОВА за още 500лв!
т.е. за 18год ще похарча да кажем за 3 перални 1500лв и винаги ще имам по- нова и по- добра от твоята вече бричка 🙂
На всичкото отгоре ще ми излезе и по- евтино … папагал.
(сигурен съм че ще изкарат и повече от 6 години)

Не съм достатъчно богат да купувам евтино!
Не съм достатъчно богат да купувам евтино!

За тия 6 години, Геро, поне два пъти АЕГ-то ти за 500 лева ще ходи на ремонт за по 2-3 седмици. И ще платиш само на носачите 100 лева за внасяне, изнасяне и транспорт. А на такава цена знаеш ли кога ще имаш пералня с ИИ, с анализатор на състава на водата, с барабан тип „пчелна пита“ и дори с качествена кондензаторна сушилня? Точно НИКОГА! Да не говорим, че като пуснеш центрофугата на 1200 оборота (защото толкова и е максимума), АЕГ-то така вие и подскача, че буди съседите на 2 етажа над и под вас, а върху нея можеш да… Виж още »

Стилиян
Стилиян

Бати статият има битка между OLED иLSD с VA матрица или LSD IPS матрица иначе всички са LED аз лично предпочитам LSD с VA матрица поне докато не пуснат OLED 49″ до към 1500лв.

LSD
LSD

LSD е Lysergic acid diethylamide, може би имаш предвид LCD 😀😀😀

Кольо
Кольо

Бих се накефил, на завръщане на CRT мониторите и телевизорите, разбира се порядъчно осъвременени. Другият вариант, е въобще да се стигне до премахване на екраните и въвеждане на пълноценни холографски проектори. Но това, в по-далечно бъдеще.

малиии
малиии

Когато направят OLED който не прегаря за 1000h. Ще си взема. Нека някой които си е взел OLED от преди около 1г. Да го пусне на бял екран и да си преброй логотата от каналите който е гледал. Това бе основен проблем и за плазмите. А за сега най-добре си е SONY с triluminos LCD

Ей Лайнон!
Ей Лайнон!

А Тринитрон на Сони не искаш ли, от 2000-та година????????

Sony Japan
Sony Japan

Аз имам Sony Trinitron 36″ (CRT), 2001 ГОДИНА, тежи 100кг без стойката. Наблъскан с всевъзможни технологии за времето си, и трябва да ти кажа, че откъм качество на картина и звук (3 говорителя +суббуфер), прави за смях днешните телевизори в диапазона около 2000лв.

Радо
Радо

Малии не знаех , че Сони още правят топ телевизори. След Бравия 1 и 2 мислех , че са спрели да продават изобщо телевизори – толкова зле се издъниха!
По темата – можело е с 2 думи да се опише – OLED за хора с много пари, QLED за средна класа хора и за всички останали LCD/LED…

Георги
Георги

Дай си имейла да ти пратя заливка на 5% сиво на моя олед, който е на година и половина. Ползван предимно за игри 🙂

Георги
Георги

Олед е най-добрият избор. За хора, които си държат тв-то включено колкото нещо да им говори да не си взимат оледи.. който иска брутална картина – олед.

Георги
Георги

И да праскаш палци надолу и да не праскаш, влизаш в чичо гугъл пишеш най-добро тв за годината и гледаш оледи за 3 години назад 🙂

pit
pit

By 2004, Samsung Display, a subsidiary of South Korea’s largest conglomerate and a former Samsung-NEC joint venture, was the world’s largest OLED manufacturer, producing 40% of the OLED displays made in the world, and as of 2010, has a 98% share of the global AMOLED market.The company is leading the world of OLED industry, generating $100.2 million out of the total $475 million revenues in the global OLED market in 2006. As of 2006, it held more than 600 American patents and more than 2800 international patents, making it the largest owner of AMOLED technology patents. Моля да си проверявате… Виж още »

Стилиян
Стилиян

Самсунг нямат OLED телевизори

pit
pit

Това, че не правят ОЛЕД телевизори, не значи че не произвеждат ОЛЕД.

Радослав
Радослав

Модерни времена, изкуство няма, но пари се броят. Екрани, създаващи бетонни глави.

Пуснете качествено видео на река. Там се дънят технологиите.

Hela
Hela

Никоя всички са абсурдни и неадекватни теехнологии .Трябва да излезне технология предлагаща пълен Local dimming ,липса на размазване при сцените на движение ,реален HDR 1000, реални 166 херца , истински черен цвят ,ъгли на видимост и сходимост 178 градуса по вертикала и хоризонтала, 100% покритие на Adobe RGB/RGBs D…..палетната гама, Енергоефективни ,надеждни като гаранция с бързи процесори способни да носят в поне 55 инча движението без да катастрофира картината.Адекватен Входно изходен интерфейс за pc способен да носи рефреша и тн и тн да не изброявам още че ще стане утре .Това всичко го няма и най скъпият 60 0000 лв… Виж още »

Георги
Георги

Ъъъ няма перфектен телевизор, както няма и перфектна кола и телефон. Всеки си купува това, което отговаря максимално на изискванията му. Хората, които си мислят, че микролед ще е перфектен живеят в голяма заблуда.

Палуестиниец
Палуестиниец

До момента за мен няма по-добро от качествена IPS, LED разбира се.
Ако гледам доста време OLED отблизо този контраст и пресилени цветове направо ми изпържват очите

Георги
Георги

Как по-точно ти изпържват очите?? Какви пресилени цветове, това да не ти е Кюлед. Оледът предлага много натурална картина аз моя го държа на oled light 30 за тъмна стая и е перфектна картината гледам с часове и нямам никакви проблеми с очите.

Георги
Георги

Какво му е добро на IPS-са освен ъглите на виждане и точността на цветовете, черното му няма нищо общо с черно.

Палуестиниец
Палуестиниец

Очите на някои хора са по чувствителни. Високите контрасти много ми натоварват очите.
Явно, защото при IPS черното не е напълно черно и контраста(разликата) между тъмните и светлите зони е по-лек спрямо OLED.

Георги
Георги

Мен точно това ме грабна. Контрастът кара всичко да изпъква, че
Чак не му ползвам hdr-ра.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

То пък ще кажеш, всичко, което гледаш е лице с черен фон, смешки

Георги
Георги

Тоз пък кухия… вземи изгледай някой филм на олед и после на лед и тогава говори селянин убит

Шпек Салам
Шпек Салам

Аз мисля че бъдщето е на прожектора. Кеф ти картина 30 инча, кеф ти 70 инча, може да го преместиш от стая в стая без да ти трябва някави специални приготовления. Съвременните лазерни 4К прожектори правят чудеса с картината. Но това си е мое виждане по въпроса.

Геуе
Геуе

Да си промиваш мозъка с българска телевизия и да се хвалиш, че си губиш от времето наречено живот пред тивиту, немоам го разбра.