fbpx
0.5 C
София

Omdia прогнозира ръст на гигабит интернет-връзките през 2022 г

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Изследователската компания Omdia прогнозира, че броят на потребителите с тарифни планове, осигуряващи скорост на връзката от поне 1 Gbps, ще се увеличи до 50 милиона души по целия свят през 2022 г. – от 24 милиона в края на 2020 г. Според данните, разрастването на държавните мрежи от оптични линии (FOCL) допринася за развитието на гигабитовите връзки. Освен това ръстът на подобни услуги се дължи на общия ръст на търсенето на широколентов достъп до Интернет.

Според главния анализатор на компанията Питър Бойланд, в края на 2020 г. е имало по-малко от 620 милиона потребители в света, но през 2022 г. се очаква тази цифра да нарасне до 719 млн. Повечето от тези връзки са в Китай. Omdia вярва, че доставчиците трябва точно да оценят търсенето на гигабитовия интернет-достъп, като правят „целенасочени“ инвестиции в инфраструктура, вземайки предвид не само броя на потенциалните клиенти, но и активността на конкурентите.

Най-важното за потенциалните клиенти е надеждността на услугата. В проучване на Omdia, 36% от респондентите са казали, че разчитат повече на широколентовия достъп в разгара на пандемията, а 55% твърдят, че надеждността е основен фактор за домашния широколентов достъп. Докато се очакваше AR/VR и игралната индустрия да бъдат основните двигатели на „гигабит“ развитието, от компанията вярват, че те са само един от многото фактори за растежа.

Според Omdia, през 2020 г. само 2% от потребителите на широколентовия достъп са получили връзка със скорост над 1 Gbps, но тази цифра се очаква да нарасне до 4% през 2022 г. В доклада се посочва още, че броят на потребителите с достъп до интернет при скорости от 500 Mbps до 1 Gbps ще се увеличи с 15% през 2020 г. на 21% през 2022 г., а до 2026 г. делът на гигабитовите потребители ще нарасне до 17%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини