Open Source картата на света: кои държави имат закони за насърчаване на Open Source

0
129

Публичният сектор изигра важна роля в популяризирането на софтуера с отворен код. Много държави разбраха ползата от прозрачността и значителните икономии, които се реализират от използването на Open Source и приеха нови закони за сорс кодовете и държавния софтуер. NetworkWorld обедини тази информация във формата на интерактивна карта, която показва, че в Европа, Източна Азия и Южна Америка се намират най-големите центрове за работа с отворен код.

 

През последните години популярността на софтуера с отворен код набра скорост. Наблюдава се обединяване усилията на независими разработчици и технологични гиганти. Често от този сценарий се изпуска публичния сектор.

Основен фактор за приемането на отворения код са разходите за софтуер. С течение на времето правителствата разбират ползите от Open Source проектите, които са евтини и остават, дори и ако някоя компания фалира.

Според скорошно проучване, някои от най-важните правителствени служби на САЩ все използват системи на 50 годишна възраст, които не се усъвършенстват и сдържат развитието. На много места се използва ненадеждната вече Windows XP, а наскоро се появи информация, че ядрената програма на САЩ се контролира с дискети. Закупуването на нови компютри и нов софтуер струва стотици милиони и софтуерът с отворен код се превръща в световна тенденция.

 

Ако се вгледаме в картата ще видим, че Европа, Южна Америка и Източна Азия са най-големите центрове с отворен код. Уеб-порталът FossBytes специално подчертава, че България, Индия и Италия са приели закони за насърчаване на софтуера с отворен код, за което ние вече знаем. От друга страна, тези закони са на практика незабележими в централните азиатски райони и в африканските страни.

Тази карта е генерирана на базата на множество източници, включително доклада на Фондация CENATIC, публикуван през 2010 година, както и на база проучването, изготвено от Еврокомисията през 2013 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за