fbpx
3.5 C
София

OpenAI започва пилотно тестване на ChatGPT Professional – премиум версия на своя чатбот с ИИ

Най-четени

Тази седмица OpenAI съобщи, че скоро ще започне да събира такси за ChatGPT – нейния чатбот с изкуствен интелект, който може да пише есета, имейли, стихотворения и дори компютърен код. В съобщение на официалния сървър Discord на компанията OpenAI заяви, че „започва да обмисля как да монетизира ChatGPT“ като един от начините да „осигури дългосрочната жизнеспособност на инструмента“.

Очевидно монетизираната версия на ChatGPT ще се нарича ChatGPT Professional. Това става ясно от линк към списъка на чакащите, публикуван от OpenAI в сървъра Discord, в който се задават редица въпроси относно предпочитанията за плащане, включително „На каква цена (на месец) бихте сметнали ChatGPT за толкова скъп, че не бихте обмислили да го закупите?“

Списъкът на чакащите също така очертава предимствата на ChatGPT Professional, които включват липса на прозорци за „затъмнение“ (т.е. недостъпност), незабавни отговори и неограничен брой съобщения с ChatGPT – „поне 2 пъти повече от обичайния дневен лимит“. От OpenAI казват, че тези, които попълнят формуляра на списъка на чакащите, могат да бъдат избрани за пилотно използване на ChatGPT Professional, но че програмата е в експериментален стадий и няма да бъде широко достъпна „в момента“.

Въпреки споровете и няколкото забрани ChatGPT се превърна в рекламна победа за OpenAI, като привлече голямо медийно внимание и породи безброй миймове в социалните мрежи. Някои инвеститори прилагат ChatGPT в своите работни процеси. Райън Рейнолдс използва ChatGPT, за да напише реклама за Mint Mobile, мобилния оператор, на който той е съсобственик. Съобщава се, че Microsoft ще включи изкуствения интелект, който стои зад ChatGPT, в своя офис пакет както и в търсачката Bing.

В началото на декември ChatGPT имаше над един милион потребители – завидна потребителска база по всички показатели, но услугата е скъпа за поддържане. Според съоснователя и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман оперативните разходи на ChatGPT са „непосилни“ и възлизат на няколко цента на чат като общи изчислителни разходи. (ChatGPT се хоства в облака Azure на Microsoft.)

OpenAI е подложена на натиск да реализира печалба от продукти като ChatGPT преди инвестицията от 10 млрд. долара, за която се говори, че ще бъде направена от Microsoft. OpenAI очаква да спечели 200 млн. долара през тази година, което е нищожна сума в сравнение с над 1 млрд. долара, инвестирани в стартъпа досега.

Тази седмица Semafor съобщи, че Microsoft иска да придобие 49% дял в OpenAI, което оценява компанията на около 29 млрд. долара. Съгласно условията на сделката Microsoft ще получава три четвърти от печалбите на OpenAI, докато възстанови инвестицията си, като допълнителните инвеститори ще получат 49 %, а OpenAI ще запази останалите 2 % собствен капитал.

OpenAI има необичайна корпоративна структура, работеща по модела „ограничена печалба“, който ограничава възвръщаемостта на спонсорите до 100 пъти инвестицията им – или евентуално по-малко в бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини