OpenAI ще получи $1 милиард от Microsoft за развитието на изкуствения интелект

2
472

Microsoft възнамерява да инвестира $1 милиард в OpenAI – една от най-известните компании за развитието на изкуствения интелект, основана от Илън Мъск и Сам Алтман. По този начин софтуерният гигант става ексклузивен доставчик на облачни изчисления за OpenAI. Двете компании ще започнат съвместно да разработват нови технологии в областта на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, като всичко ще става на базата на платформата Microsoft Azure. От друга страна, OpenAI дава на Microsoft лиценз за използването на някои от своите ИИ технологии.

OpenAI започна дейността си през 2015 година като некомерсиална лаборатория за развитието на изкуствения интелект чрез безопасни, прозрачни и демократични методи. Но в началото на 2019 година компанията заяви, че има нужда от финансиране, за да продължи работата си. Тогава бе създадена комерсиалната организация OpenAI LP за търсене на инвестиции. Интересно е, че тя действа като организация с ограничена печалба и всеки, който инвестира в нея парични средства, може да разчита на дивиденти, не по-големи от 100 пъти размера на направената инвестиция. Засега не се знае какво точно са договорили Microsoft и OpenAI.

Представителите на OpenAI заявиха, че партньорството с Microsoft ще и даде възможност да се занимава с развитието на изкуствения интелект с общо предназначение (AGI), който към днешен ден се счита за Светия Граал в тази област. Това е ИИ, който е способен на самостоятелно самообучение и възможности, близки до човешките.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Developing Skynet since 1984 …

Ivan
Ivan

Може и да не са “комерсиални”, и да са много open, но щом се намесва Микрософт, гаранция нещата ще се променят …