fbpx
11.4 C
София

OpenAI ще свърже ChatGPT с интернет

ChatGPT вече поддържа плъгини, които позволяват на чатбота да използва нови източници на информация, включително интернет и сайтове на трети страни

Най-четени

OpenAI добавя поддръжка на плъгини към ChatGPT – подобрение, което значително разширява възможностите на чатбота и за първи път му дава достъп до данни в реално време от мрежата.

Досега ChatGPT беше ограничен от факта, че може да черпи информация само от данните си за обучение, които са актуални до края на 2021 година. От OpenAI твърдят, че плъгините ще позволят на бота не само да сърфира в интернет, но и да взаимодейства с конкретни уебсайтове, което потенциално ще превърне системата в широкообхватен интерфейс за всякакви услуги и сайтове. В съобщението компанията казва, че това е почти като да се позволи на други услуги да бъдат „очите и ушите“ на ChatGPT.

В един от демонстрационните видеоклипове (по-долу) някой използва ChatGPT, за да намери рецепта и след това да поръча необходимите съставки от онлайн хранителен магазин. ChatGPT автоматично зарежда списъка със съставки в услугата за пазаруване и пренасочва потребителя към сайта, за да завърши поръчката.

От OpenAI твърдят, че предоставят достъп до плъгините на „малък брой от потребители“. Първоначално има 11 плъгина за външни сайтове, включително Expedia, OpenTable, Kayak, Klarna Shopping и Zapier. OpenAI също така предоставя някои собствени плъгини – един за интерпретиране на код и един, наречен „Browsing“, който позволява на ChatGPT да получава информация от интернет.

Като пример за това какво може да постигне приставката за сърфиране в мрежата, компанията показва как някой пита как касовите продажби на тазгодишните носители на „Оскар“ се сравняват с наскоро излезли филми, а ботът показва работата си за това какви източници преглежда, преди да даде отговор. Това е нещо, което ChatGPT не би могъл да постигне преди.

Тази експериментална функция очевидно е подобна на Bing на Microsoft, който разполага с персонализирана технология, която подава информация от интернет за GPT-4 (езиковия модел, на който се основава ChatGPT). Плъгина на OpenAI обаче не просто извлича информация в реално време, но може също така да се свързва с API, което ще му позволява „да извършва действия от името на потребителя“, според документацията на компанията. Това може да го направи много по-мощен. Например, Bing може да ви помогне да планирате почивка, като ви информира за полети и хотели, но ChatGPT може да ви помогне и да я резервирате.

Съществуват някои очевидни проблеми, свързани с безопасността и сигурността, които позволяват на ChatGPT да извършва действия от името на потребителя, а не само да му предоставя информация. Експертите вече изразиха тревога по този въпрос в отговор на експеримента, който OpenAI проведе с GPT-4. Например, когато е бил инструктиран от човек тестер, ботът е бил в състояние да генерира инструкции за наемане на работник от TaskRabbit (сайт за наемане на работници), който да попълни CAPTCHA, на която не е могъл да отговори.

От OpenAI твърдят, че са взели предвид заплахите, породени от тези плъгини, и са „приложили няколко предпазни мерки“, включително ограничаване на достъпността на плъгините до много малък брой хора в началото. В публикацията в блога на компанията се казва, че тя „първоначално ще даде приоритет на малък брой разработчици и потребители на ChatGPT Plus“, които да получат достъп до плъгините, и предлага записване в списък на чакащите тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини