12.8 C
София

OpenOffice е свален 100 млн. пъти за последните две години

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Apache Software Foundation обяви, че откритата офис платформа OpenOffice вече е свалена 100 млн. пъти, само две години, след като пакета се превърна в един от главните проекти на фондацията.

Офисният пакет предлага на своите потребители до шест различни продукта, преведен е на близо 120 езика и е достъпен, както за потребителите на Windows, така и за тези, които използват Mak-компютри и Линукс системи, като потребителите му могат да получат свободен достъп до над 750 разширения и над 2800 темплейта.

Пишейки това, Сарой Кар, прави и кратък преглед на историята на пакета. OpenOffice е наследник на StarOffice, разработен през 1985г. от немската компания StarDivision. След придобиването на компанията от Sun Microsystems през 1999г., StarOffice се превръща в софтуер с открит код и от 2002г. започва да се разпространява като OpenOffice.org. През 2010. Sun Microsystems биват придобити от Oracle, които продължават да развиват и поддържат офисния пакет, предлагайки го на потребителите вече като OpenOffice. След спорове и неразбирателство с мениджърското звено на Oracle, много разработчици напускат компанията и основават The Document Foundation, представяйки през 2011г. LibreOffice, който понастоящем е включен по подразбиране в много Линукс-дистрибуции. Няколко месеца по-късно, Oracle решават да дарят кода на OpenOffice.org на Apache Foundation и през 2012г. пакетът вече носи името Apache OpenOffice.

„Изключително съм щастлив, че достигнахме това постижение за по-малко от две години“, заяви Андрея Пескети, вицепрезидент на Apache OpenOffice. „Това е доказателство за отдадеността на доброволците от общността на нашия проект, стотици талантливи хора, които правят Apache OpenOffice, това, което представлява днес. Те пишат кода, тестват приложенията за грешки, превеждат потребителския интерфейс, пишат документацията, отговарят на въпросите на потребителите ни и се грижат за сървърите ни“, сподели той.

Понастоящем откритият офис пакет е свален 122 млн. пъти, като любопитен факт е, че най-много OpenOffice ползват потребителите на Windows, следвани от тези на OS X и накрая Линукс.

Що се отнася до последните подобрения в пакета, пише Кар, то е важно да се спомене представянето на поддръжката за Microsoft Active Accessibility и IAccessible2, така че пакетът е вече съвместим с популярните екранни четци, които помагат на хората с увредено зрение да получават нужната им информация в подходяща форма. Именно това е и една от причините, офис пакета да е предпочитан за редица обществени институции, като например държавните служби на административния регион Емилия-Романа, Италия, който наскоро обяви, че започва използването на OpenOffice в държавните учреждения и администрацията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини