Opera отчете 300 милиона потребители

3
30

Днес компанията Opera Software съобщи, че общият брой потребители, използващи разработвания от нея браузър на своите телефони, таблети, телевизори и компютри, е достигнал 300 милиона души.

„300 милиона – това е само началото. Ние няма да спрем дотук“, увери главният изпълнителен директор на Opera Software Ларс Бойлесен. „Нашия браузър вече са избрали 300 милиона души. Броят на потребителите днес расте по-бързо от всякога. В момента сме в преходния етап към следващия стадий. Нашата цел е да завоюваме по-голям дял на пазара на смартфони“, отбеляза Бойлесен.

От компанията съобщиха, че от тази година повечето нови версии на браузъра за смартфони и компютри ще се разработват на базата на енджина WebKit. Това означава, че Opera повече няма да разработва и поддържа собствения си енджин Presto.

„WebKit вече се е доказал. Възнамеряваме да вземем участие в усъвършенстването на този енджин. Той поддържа всички интересуващи ни стандарти и притежава необходимото бързодействие“, каза техническият директор на Opera Software Хокон Виум Ли. „Ние вярваме, че подобряването на разработките с отворен код WebKit и Chromium е по-перспективно от поддръжката на собствена търсачка. Компанията Opera ще даде своя принос в подкрепа на WebKit и Chromium. По-специално, вече е създаден първият набор от кръпки за подобряване на многоколонното оформление“.

Ръководството на компанията обеща да разкрие повече подробности относно плановете за създаване на нови и подобряване на вече съществуващите продукти на изложението Mobile World Congress, което ще се проведе в края на текущия месец в Барселона и на което ще бъдат представени някои игри за смартфони и новият браузър Opera Ice, разработени от норвежкия производител.

Някои източници обаче вече побързаха да обявят браузъра Opera за „мъртъв“, поне като такъв, какъвто го познаваме в момента. Техните аргументи: Opera просто ще стане поредната компания, която ще използва кода на Chromium под друго име и евентуално със собствени елементи на потребителския интерфейс. След практическото оттегляне на Opera на пазара на големите браузъри ще останат само четирима играчи – Microsoft, Google, Mozilla и Apple, и три основни енджина – Trident, Gecko и WebKit. Доколко тази стъпка е правилна и оправдана, ще покаже времето.

Един от съоснователите на Opera Software, Йон фон Течнер, вече започна разпродажба на своите акции в компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари