Вероятно мнозина си спомнят браузъра Opera по времето, по което беше в ръцете на норвежките си собственици – изключително удобна за използване, лека, модерна и иновативна програма, която далеч преди другите си събратя на уеб сцената представи характеристики, като групиране, преместване и запазване на откритите табове, жестове с мишката, по-голяма сигурност и др.

Днес Opera вече не е тяхна собственост, но програмата държи да е новатор и пионер, което и го демонстрира с представената вчера голяма нова версия (60.0) на програмата с кодовото име Reborn 3.

Reborn 3 идва с нов елегантен и олекотен дизайн, с вградени тъмна и светла тема, които са допълнително оптимизирани за доставянето на едно по-качествено уеб преживяване, без рамки и излишни елементи. Подобрение получава споделянето на съдържанието и социалната интеграция, снимането на екрана и зони от него.

От функционална страна, Opera Redesign 3 идва с вграден VPN – напълно безплатен, без лимит в използвания трафик и без да се пазят записи с историята на използването му. Заедно с него, сигурността ви бива допълнително засилена с включването на вграден блокатор на реклама. Ако искате да уважите желанието на даден сайт да монетизира чрез реклама съдържанието, което ви доставя, то получавате тази възможност, като просто кликнете върху иконката на блокатора на адресната лента. Самия той не е включен по подразбиране, така че ще трябва да го активирате сами, ако желаете това (Easy Setup – Block Ads).

Голямата промяна във версия 60.0 обаче е, че Redesign 3 е първият Web 3 Ready браузър в света.

„Първото издание на Мрежата позволяваше на потребителите да достигат информация в статични уебсайтове, но не предлагаше, каквито и да е елементи за взаимодействие. Настоящата Мрежа, често наричана Web 2.0, превърна Мрежата в общност, в която потребителите не само получаваха информация, но и споделят своя собствена. Социалните медии позволяват на хората да споделят своите преживявания онлайн, сайтовете за пазаруване позволяват на хората да продават и купуват. Но хората разбраха, че тези мрежи и следователно информацията им, са контролирани от няколко избрани компании. Докато на пръв поглед изглеждаше, че Мрежата се разраства, в същото време, тя всъщност се окрупняваше“, пише Йоана Чайка в представянето на новата версия на браузъра.

„Web 3 е отговора на това. Web 3 е обобщаващ термин за набор от нови технологии, които включват криптовалутите, блокчейните и дистрибутираните системи, които заедно разширяват възможностите на Мрежата, които всички ние днес използваме по важни и смислени начини. Това е децентрализираната Мрежа, в която Мрежата е в ръцете на потребителите“, завършва Чайка.

Така, с версия 60, Opera идва с вграден криптопортфейл и поддръжката на децентрализирани приложения (dApps). Заедно с това, разбира се, бива осигурено и нужното ниво на защита и сигурна интеграция на десктоп версията на браузъра с Android версията.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Кока КолаХахотоГадьо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гадьо
Гадьо

18 години използвах Опера. Още от когато имаше вграден банер с реклами и се налагаше да я „лекуваш“ за да изчезне, но от скоро преминах на Вивалди. Направили са го с почти всички функционалности на старата Опера плюс прегледа на две и повече страници в един прозорец (което за мен се оказа доста удобно).

Хахото
Хахото

И аз съм с Вивалди, а и норвежците си запазиха доста неща от опера докато беше тяхна.

Кока Кола
Кока Кола

Свободният избор на хората и правото на лично решение доказват колко са „необходими“ и „необходими“ всичките тези функции във Вивалди и колко „силна“ е марката „Opera“. Светът върви напред, не можете да я карате на носталгия, това са нишови продукти.

Web 3 – ready, пълна глупост, защото тези стандарти не могат и не бива да се задават от една компания. Ами ако не искам криптопортфейла да ползва този стандарт, ами ако не искам dApps да имат този стандарт? Помислете, това не е Web 3, това си е чисто и просто маркетинг.

Опера „беше“…