Вероятно мнозина си спомнят браузъра Opera по времето, по което беше в ръцете на норвежките си собственици – изключително удобна за използване, лека, модерна и иновативна програма, която далеч преди другите си събратя на уеб сцената представи характеристики, като групиране, преместване и запазване на откритите табове, жестове с мишката, по-голяма сигурност и др.

Днес Opera вече не е тяхна собственост, но програмата държи да е новатор и пионер, което и го демонстрира с представената вчера голяма нова версия (60.0) на програмата с кодовото име Reborn 3.

Reborn 3 идва с нов елегантен и олекотен дизайн, с вградени тъмна и светла тема, които са допълнително оптимизирани за доставянето на едно по-качествено уеб преживяване, без рамки и излишни елементи. Подобрение получава споделянето на съдържанието и социалната интеграция, снимането на екрана и зони от него.

От функционална страна, Opera Redesign 3 идва с вграден VPN – напълно безплатен, без лимит в използвания трафик и без да се пазят записи с историята на използването му. Заедно с него, сигурността ви бива допълнително засилена с включването на вграден блокатор на реклама. Ако искате да уважите желанието на даден сайт да монетизира чрез реклама съдържанието, което ви доставя, то получавате тази възможност, като просто кликнете върху иконката на блокатора на адресната лента. Самия той не е включен по подразбиране, така че ще трябва да го активирате сами, ако желаете това (Easy Setup – Block Ads).

Голямата промяна във версия 60.0 обаче е, че Redesign 3 е първият Web 3 Ready браузър в света.

„Първото издание на Мрежата позволяваше на потребителите да достигат информация в статични уебсайтове, но не предлагаше, каквито и да е елементи за взаимодействие. Настоящата Мрежа, често наричана Web 2.0, превърна Мрежата в общност, в която потребителите не само получаваха информация, но и споделят своя собствена. Социалните медии позволяват на хората да споделят своите преживявания онлайн, сайтовете за пазаруване позволяват на хората да продават и купуват. Но хората разбраха, че тези мрежи и следователно информацията им, са контролирани от няколко избрани компании. Докато на пръв поглед изглеждаше, че Мрежата се разраства, в същото време, тя всъщност се окрупняваше“, пише Йоана Чайка в представянето на новата версия на браузъра.

„Web 3 е отговора на това. Web 3 е обобщаващ термин за набор от нови технологии, които включват криптовалутите, блокчейните и дистрибутираните системи, които заедно разширяват възможностите на Мрежата, които всички ние днес използваме по важни и смислени начини. Това е децентрализираната Мрежа, в която Мрежата е в ръцете на потребителите“, завършва Чайка.

Така, с версия 60, Opera идва с вграден криптопортфейл и поддръжката на децентрализирани приложения (dApps). Заедно с това, разбира се, бива осигурено и нужното ниво на защита и сигурна интеграция на десктоп версията на браузъра с Android версията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари