Opera стартира телевизионната платформа Opera TV Store

2
91

Норвежката компания Opera Software, разработваща и популярния браузър Opera, обяви официално старта на платформата OpenTV Store. Тя е предназначена за разработчици на оборудване, доставчици на съдържание и независими програмисти. Както заявиха от самата компания, Opera TV е решение на базата на HTML 5, което е достатъчно лесно за използване и може да бъде интегрирано в съвременните телевизори.

С помощта на Opera TV Store програмистите ще могат да общуват с огромен брой потребители на съвременни телевизори, позволяващи работа с приложения на трети страни, както и с различни устройства за домашна и професионална употреба. Като възможни примери от Opera назовават приложение, свалящо анонсите за нови филми, приложения за видео по поръчка, геймърски приложения, новинарски приложения, клиенти за подкасти и други.

Норвежката компания подчертава, че макар новата платформа да се нарича формално TV Store, сферата на нейната употреба надхвърля рамките на телевизорите. В нея на практика могат да се създават продукти за Blu-ray плейъри, сателитни приемници и други устройства. „Традиционно телевизорите са едни от най-статичните устройства. Ерата, когато трябваше да си купите нов телевизор, за да използвате най-новите функции, отмина. Новият подход, реализиран в Opera TV Store, значително улеснява производителите при пускането на софтуер за устройства с интернат връзка. Те ще получат шанс да бъдат по-продуктивни и по-бързо да създават своите продукти, запазвайки по този начин аудиторията си“, казва главният изпълнителен директор на Opera Ларс Бойлсен.

От компанията заявяват, че боравенето на самите разработчици с платформата е достатъчно опростена. Ако телевизорът е базиран на Opera SDK 3.1, работата с Opera TV Store ще се осъществява само няколко кликвания на мишката. Платформата използва за работата си собствено ядро и поддържа HTML 5, SVG, Canvas, CE-HTML и OIPF в приложенията, което позволява създаването на достатъчно функционални приложения.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
danchobg
danchobg

не разбрах идеята зад снимката на статията

killchain
killchain

Това е като Speed Dial от настолния браузър, само че в телевизор.