Oracle предложи $6 милиона годишна заплата на експерт по изкуствен интелект и по този начин го привлече към себе си.

За тези пари експертът отказа всички други предложения. За квалифицираните специалисти в сферата на изкуствения интелект в Силициевата долина се води жестока кадрова война.

Щедро предложение

Oracle предложи крупен пакет от годишни възнаграждения в размер минимум $6 милиона. Business Insider съобщи, че по този начин компанията е привлякла към себе си видния специалист. Причината за тази щедрост е истинската война за квалифицирани кадри в тази сфера, която последно време набира обороти. А Oracle от своя страна счита този ход за изключително успешен.

Големите компании имат очевидни предимства в кадровата война в сравнение с неголемите предприятия, които не могат да предложат на специалистите подобни големи заплати, допълва Business Insider. Компанията Oracle, с пазарна капитализация $182 милиарда разполага със значителни средства. Сафра Кац (Safra Catz) и Марк Хърд (Mark Hurd), генерални директори на Oracle получават по $41 милиона годишно.

Според резултатите от изминалата финансова година, приходът на Oracle е $39,8 милиарда при 6% годишен ръст. Но тази година чистата печалба е паднала с 59% до $3,8 милиарда.

Заплатите на експертите по изкуствен интелект

Технологичните компании в САЩ плащат по-големи заплати в сравнение с другите работодатели. В този сектор годишната заплата е в района на $150-$200 хиляди годишно. Но възнагражденията на специалистите по изкуствен интелект са много по-високи. През месец октомври 2017 година The New York Times съобщи, че годишната заплата на служител с PhD научна степен е в рамките на $300-$500 хиляди годишно, дори ако въпросният човек е дошъл директно от университета.

Като пример се посочва лабораторията по изкуствен интелект DeepMind, закупена от Google за $650 милиона през 2014 година, когато нейният щат бе около 50 души. Но финансовият отчет от 2017 година показа, че за заплати на работещите в DeepMind са заплатени $138 милиона. Тогава щатът е нараснал на около 400 души. Това означава средна годишна заплата на специалист от около $345 000.

Причината за дефицита на кадри

Кадровата война за експерти по изкуствен интелект се разгоря по няколко причини. Първо, те са изключително търсени не само в технологичните компании, но и в автомобилната индустрия, където работят върху многочислените проекти за автономните автомобили.

Второ, според независимата аналитична компания Element AI, специалистите от висок клас в тази област са не повече от 10 000.

Технологичните гиганти Facebook, Google и някои други, още през 2013 година започнаха да наемат експерти по изкуствен интелект. Те бяха включени в проектите за уверено разпознаване на изображения, виртуални помощници, филтриране на съдържание в интернет площадките и други. Колкото е по-голяма и мощна компанията, толкова по-блестящ ИИ специалист или учен може да си позволи и наеме. Но в крайна сметка големите корпорации изземат кадри, които биха могли да станат професори. А по този начин силно се затруднява доброто обучение на новите специалисти в тази област.

Така например, през 2015 година компанията Uber привлече и нае за себе си 40 души от програмата за изследване на изкуствения интелект на университета Карнеги-Мелън. През последните няколко години четири блестящи учени в тази област зарязаха професорската работа в Станфордския университет. А в университета Вашингтон, през 2017 година шест от общо 20-те крупни специалиста по изкуствен интелект изцяло или частично са работили за външни компании и са изоставили преподаването.

Някои учени търсят компромиси. Така например, Люк Цетлмойър (Luke Zettlemoyer) от университета Вашингтон отказа да работи в ИИ лабораторията на Google в Сиатъл, въпреки че интернет гигантът му предложи тройно по-голямо възнаграждение от неговата заплата на преподавател, която тогава бе $180 000. Но вместо това той се премести в института „Алън“, където може да преподава и да работи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари