fbpx
14.4 C
София

Oracle обясниха с писмо на американските военни защо не трябва да ползват открит софтуер

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Софтуерът с отворен код има много предимства пред проприетарния или „затворен“ софтуер. Това не е някаква дълбоко пазена тайна, а факт потвърден от достатъчно специалисти, ентусиасти и обикновени потребители. Но може би най-голямото предимство на отворения софтуер се крие в сигурността, която осигурява.

Защо? Благодарение именно на това, че изходния код е открит, то всеки специалист би могъл да види какво се крие във вътрешността му. И независимо от това дали този специалист е потребител на софтуера, но най-вече по тази причина, той ще иска да ползва нещо надеждно и може да се обърне към отговорните фактори за поддръжката му, които да проверят за какво става дума и ако въпросният специалист има право проблема да бъде оправен бързо. И когато говорим за едни големи общности от специалисти, които знаят за какво става дума и работят бързо, сами разбирате защо този тип софтуер е считан за по-надежден по отношение на безопасността.

Какво е общо взето положението при проприетарния софтуер. На първо време докладът на същият този специалист за открит бъг или уязвимост в софтуера е нужно да почака, докато стигне до отговорните фактори, които се занимават с поддръжката на софтуера. След това следва предаването на доклада отново нагоре по стълбицата. Само че при „затворения“ софтуер няма тази армия от специалисти. Има си отдели, над тях други отдели, персоналът обикновено е ограничен, а бюрокрацията налива още масло в огъня. Та, доклада на въпросния, нека го наречем ентусиаст може и да не стигне до „отговорните фактори“. Освен, разбира се, ако междувременно не стане някоя беля и медиите се намесят. А времето от момента на доклада, съобщаващ за проблем до издаване на обновление, което да адресира въпросната уязвимост се оказва доста по-голямо от това, което би отнело в една общност, която се е заела да пази един открит софтуер. А какво става когато докладите са повече от един, а те са?

Любопитен изглежда в тази връзка един документ излязъл от Oracle (PDF) тези дни, в които компанията обяснява на представителите на американските военни защо именно трябва да бъде избран техния софтуер и какъв е проблема на софтуера с отворен код.

Един от основните аргументи на компанията да изберат комерсиалния код на Oracle пред отворените решения е, че при него има скрита цена – трудът.

Друга причина е изглежда надеждността. „Компаниите създаващи комерсиален софтуер са разработили високо надеждни методологии за осъществяване на задачите по тестване на продуктите. Не подценявайте трудностите пред тестването на софтуера с открит код и внасянето на нужните изменения в главните системи за разработка, особено когато става въпрос за тестиране на надеждността и гъвкавостта при сериозни работни натоварвания“, се заявява в документа.

Освен това, според документа ще е трудно да бъдат сертифицирани проекти от средите на открития софтуер като сигурни, за разлика от сертифицираните приложения на…Oracle или на друга компания.

Сред другите аргументи в полза на използването на софтуера на Oracle присъства и това, че би било неподходящо правителствена организация да работи по създаването и имплементирането на система с открит софтуер, тъй като Oracle вече го правят и то по начин, който задоволява всички клиенти на компанията.

От компанията признават факта, че и Oracle ползва софтуер с отворен код, но работата е там, че е нужно наличието на някой като Oracle, който да отдели време и усилия, за да го интегрира в едни по-големи хардуерни структури и софтуерни масиви и компанията би осигурила по-качествена поддръжка, отколкото един представител на Министерството би получил от другаде или осигурил си сам.

Документът завършва с различен тон към философията на открития софтуер, като не забравя да отличи ролята на Oracle в развитието му.

„В Oracle сме отдадена на мисията си да предложим избор, гъвкавост и ниски цени за крайните ни потребители. Посредством инвестирането на сериозни ресурси, тестване, оптимизиране и поддръжка на технологии на основата на отворения код, като Linux, PHP, Apache, Eclipse, Berkeley DB, MySQL и др., компанията е привърженик на отворения софтуер и предлага решения в тази област, за да завърши прости софтуерни проекти и подпомогне развитието и разработката на по-сложни такива, които се базират на комерсиалния софтуер“, завършва документа.

Наскоро британската национална служба по здравеопазване (National Health Service, NHS) реши да премине към използването на открити системи за сметка именно на Oracle и продуктите им от серията Spine.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини