16.5 C
София

Oracle предава управлението на проекта OpenOffice.org на свободната общност

Най-четени

Oracle обяви намерението си да превърне пакета офис приложения OpenOffice.org в проект, изцяло управляван от свободната общност. Друго важно намерение на Oracle е това, че компанията възнамерява да преустанови разработването на платената версия на програмата.

Главният корпоративен архитект на компанията заяви: „Като се има предвид големият интерес към свободния набор от приложения за организация на документооборота и бързата еволюция на технологиите, свързани с персонални изчисления, ние вярваме, че за проекта OpenOffice.org ще бъде по-добре, ако той ще се управлява от организация, фокусирана върху удовлетворяването на потребностите на широк кръг потребители на безплатна основа. Възнамеряваме незабавно да започнем работа с представители на общността, за да допринесем за успеха на това приложение. Oracle, на свой ред, ще продължи да оказва подкрепа на прехода на компаниите към отворени стандарти – такива като формата ODF“.

Вероятна причина за тази е станало неотдавнашното създаване на форк на проекта, наречен LibreOffice, към разработването на който бързо се прехвърлиха голям брой от програмистите, първоначално създали и работили над OpenOffice.org. Не е изключено след тази стъпка да последва помирение на Oracle с общността LibreOffice и обединение на проектите, което несъмнено ще бъде от полза за всички потребители, тъй като усилията по разработката няма да се разпиляват по няколко проекта (комерсиалният OpenOffice, откритият OpenOffice.org, LibreOffice и GoOffice).

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини