И Oracle се включва в надпреварата на „блокчейн-облаците“.

Вземайки предвид децентрализираната природа на блокчейна и гаранцията за защитеност на информацията от нарушаване на нейната цялост и прозрачност в транзакциите, тя сякаш е идеална за свързване с облака – тенденция, която наблюдаваме от известно време. IBM вече няколко години развиват своя собствена облачна блокчейн платформа. Microsoft също са тук с предложение от 2015. Наред да се включи в надпреварата са и Oracle.

Анонсиран в края на миналата година и пуснат като услуга за предварителен преглед през май, Oracle Blockchain Cloud Service вече е широко достъпна за клиентите на компанията. В интерес на истината, услугата вече се използва от набор от компании и организации, сред които Banco de Chile, Arab Jordan Investment Bank, Indian Oil, CargoSmart, Intelipost, както и нигерийското правителство, които я използват за интербанкови транзакции и проследяване на вносните стоки. Тя се базира на Hyperledger Fabric на Linux Foundation, технологията, на която се основават блокчейните на Microsoft, IBM и SAP.

Това, което отличава новата оферта на Oracle от предлаганите от техните конкуренти е, че техните сега съществуващи клиенти и партньори ще могат лесно да я интегрират в продуктовите вериги, инвентаризационния и друг тип софтуер, който те вече използват в облака на Oracle. Компанията обяснява, че тя може да се използва свободно заедно с всички налични в момента PaaS (platform-as-a-service) и SaaS (software-as-a-service) приложения.

„Блокчейнът обещава да една от най-трансформативните технологии на нашето поколение“, обяснява в специално прес-съобщение Амит Завери, изпълнителен вицепрезидент на Oracle Cloud Platform. „С платформата на Oracle, предприятията могат да разширят своя бизнес, да елминират излишните процеси и да осъществяват транзакции в дистрибутираните си мрежи по-лесно, прозрачно и безопасно, откогато и да е било преди“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за