P2P-услугата BitTorrent Sync за синхронизиране на файлове е вече достъпна за всички

0
97

След тримесечно тестване, компанията BitTorrent стартира услугата BitTorrent Sync за синхронизиране на файлове и резервно копиране на данни между произволни компютърни устройства чрез BitTorrent протокола.

BitTorrent Sync се счита за по-безопасен от Dropbox и другите подобни облачни услуги, понеже не запомня файловете в електронен облак и никоя организация, компания или частно лице не могат да получат достъп до вашите данни. Онлайн-услугата е организирана по такъв начин, че потребителят сам да избере, върху кои устройства да се осъществи резервното копиране. Целият трафик между BitTorrent Sync възлите е шифрован с 256-битов AES ключ, който се създава на базата на случаен символен ред, уникален за всяка папка. Генерирането на ключа се осъществява чрез Crypto API за ОС Windows и dev/random за Mac и Linux.

Синхронизацията на файлове е възможна между различни компютърни устройства, работещи с различни операционни системи, стига да бъде използван един и същ секретен ключ.

Шифроващият ключ може да бъде споделян с други потребители и по този начин да се организират съвместни P2P хранилища за данни. Така например, компанията BitTorrent, за тестови цели е организирала собствено хранилище за файлове с ключ RWC4YD3S723QRVHHHIZWJXPTQMO6GKEQR.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за