fbpx
5.1 C
София

Panasonic въвежда четиридневна работна седмица

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Корпоративната култура на Япония постепенно става по-малко безжалостна към работниците и служителите. Миналата година правителството на тази страна препоръча на компаниите да разрешат на своите служители да преминават към 4-дневна работна седмица. Един от най-големите в света производители на електроника и битова техника Panasonic реши да послуша този съвет.

Освен 4-дневна работна седмица японската компания въвежда и по-гъвкави трудови договори. Специалистите и служителите вече имат възможност да работят отдалечено, а компанията не може да ги прехвърля в други градове без техните семейства – това може да стане само с предварителното съгласие на съответния специалист. Подобни премествания са много типични за днешната корпоративна практика на Япония.

Към 4-дневна работна седмица вече премина най-голямата фармацевтична компания Shionogi и създателят на специализирани ИИ системи Encourage Technologies. Според статистиките на Nikkei, към днешен ден около 8% от японските компании предлагат на своите специалисти и служители повече от два почивни дни в седмицата.

По принцип японската култура на труда се счита за една от основните причини на икономическото развитие и високия брутен вътрешен продукт на страната. В сравнение със западните работници, работният ден на японците, работещи в различните корпорации е много по-дълъг, а отпуските са по-малки. В Япония изобщо не е прието да се излиза от офиса по-рано от началника или да се вземат болнични. Сега балансът на работата и личния живот започнаха да се променят, като основния тласък даде COVID-19.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини