Panasonic започва производството на прототипите на „бисквитените“ батерии за Tesla

10
2608

Когато Tesla обяви плановете си за производство на собствени по-икономични акумулаторни батерии тип 4680, предполагаше се, че производството на новите захранващи елементи ще става в собствените заводи на автомобилната компания на Илън Мъск. Сега изданието Asia Nikkei съобщи, че производството на новите акумулаторни елементи ще започне и във фабриките на Panasonic, при това още от следващата година.

Tesla от години разработва и създава собствени технологии за производство на акумулаторни батерии, което обикновено това става заедно с другите големи производители от този сектор. Един от основните доставчици на акумулаторни батерии за електромобилите на Tesla винаги е била компанията Panasonic, въпреки че наскоро сключи договори с корейската LG Chem и китайската CATL.

По време на събитието „Денят на батериите“ Мъск съобщи, че променя стратегията на компанията в производството на батериите и представи нов тип акумулаторна батерия с голям размер и подобрена „бисквитена“ конструкция.

Сега Asia Nikkei съобщи, че Panasonic вече е започнала изграждането на поточните линии за производство на прототипите на батериите 4680 в своите заводи. Цената на инвестициите в този проект, който може да доведе до сключването на нов договор с Tesla, се очаква да достигне няколко десетки милиона долара.

Акумулаторната батерия 4680 е с диаметър 46 мм, височина 80 мм и повишава пробега на електромобилите с около 16%, като едновременно с това разходите по производството на тези батерии са с 14% по-малки в сравнение с тези на сегашните стандартни батерии.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари