Panasonic увеличава с 20% капацитета на новите батерии за Tesla

3
1577

В гигафабриката на Tesla в Невада започва производството на нови литиевойонни акумулаторни батерии с по-голям капацитет. Те ще увеличат с над 20% капацитета на акумулаторните блокове на електромобилите и едновременно с това ще намалят използването на кобалт. Модернизацията на поточните линии започва през месец септември тази година. Има и още: през следващите две, максимум три години Panasonic възнамерява да започне да произвежда за Tesla акумулаторни батерии въобще без кобалт. Те вече са създадени и сега е необходимо време за тяхната комерсиализация.

Panasonic отдавна е партньор на Tesla в създаването на батерии, като още през 2017 година представи литиевойонната 2170 с електрод от никел и кобалт, която се използваше в Model 3. Още тогава тя предлагаше най-високия капацитет на пазара – над 700 ватчаса на един литър обем. Ако този показател се повиши с 20%, то става възможно или да се увеличи пробегът на електромобилите или да се намали размерът и теглото на акумулаторния блок.

Освен това, намаляването на количеството кобалт в новите батерии намалява зависимостта на компанията от този скъп и рядък метал, който основно се добива в Конго, а това предизвиква възмущението на обществото. Tesla взема никел от Австралия, но Мъск иска да се откаже от неговото използване.

Днес Panasonic е почти готова със своята нова батерия въобще без кобалт и ще я предложи на пазара след около 2 години

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари