Panasonic до края на месеца възнамерява да освободи повече от 1000 служители като част от програмата за ранно пенсиониране, известна още като златното ръкостискане, която е част от планираното цялостно преструктуриране на бизнеса.

Програмата за ранно пенсиониране е много често срещана практика в Япония и в чужбина. За разлика от обичайните съкращения, тя се възприема много по-благоприятно от синдикатите – предвижда значителни финансови компенсации за всяка отработена във фирмата година, преквалификация за сметка на бившия работодател, ако е необходимо, и дори, вероятно, продължаване на социалните плащания към държавните финансови институции. В същото време, никой не пречи на служителя да си намери друга работа и компанията не може да вземе друг служител на мястото на освободения.

В случая с Panasonic, програмата е предназначена за хора, които са работили в компанията 10 или повече години – от 1 октомври започва трансформирането на компанията от сегашната й форма в холдинг, който включва много формално независими организации. Очаква се трансформацията да приключи през следващата година.

Общо около 1% от около 100 000 служители на Panasonic в Япония ще бъдат уволнени. В началото на 2000 -та, компанията вече използва подобна схема за уволнение, но след това около 13 000 служители останаха без работа.

Планира се от следващия април отделите на Panasonic да заработят самостоятелно, техните ръководители сами да вземат различни решения и да определят независимите стратегии за всяка част от холдинга.

Известно е, че продажбите на компанията възлизат на по-малко от 63,7 милиарда долара за фискалната година, приключила през март – за първи път от 25 години. Пандемията от COVID-19 вероятно е причината за спада на доходите на дружеството.

Днес „доброволните пенсионни програми“ са много разпространена практика в страната. Наскоро, около 2000 души са кандидатствали за тази схема в Honda, малко по-малко от 1000 души в Olympus и други компании.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари