fbpx
10.8 C
София

Pax: „Роботите-убийци са вече реалност“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Водещите страни разработчици дори и не се опитват да се договорят за ограничения на автономните оръжия и вече се разгърна най-високотехнологичната надпревара. А експертите на некомерсиалната организация Pax са уверени, че минимум две държави вече разполагат с ИИ убийци.

Некомерсиалната холандска организация Pax в своя нов отчет призовава страните да се се договорят за забраната на автономните бойни системи, в които се използват нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Прогресът в тази област твърде много превишава здравия смисъл и е твърде вероятно в следващата война убийствата да се извършват не само от хора. А някои съвременни оръжия вече спокойно могат да бъдат наречени пълноценни роботи-убийци.

Уеб порталът Quartz акцентира върху две основни точки на новия отчет.

Първо, за разлика от Google и Amazon, няма надежди, че протестите на работещите в оръжейната област по някакъв начин ще повлияят на решенията на ръководството. Служителите на Pax отправиха запитвания към 50 големи оръжейни предприятия в САЩ, Русия, Израел, Китай и Турция. Само на осем от запитвания за дадени отговори, че се правят някакви ограничения в използването на ИИ за военни нужди.

„Докато държавите не определят някакъв режим за ограничаване на ИИ оръжията, съвсем скоро ще започнат да се продават интелигентни оръжейни системи, които хората не могат изцяло да контролират“ – каза авторът на отчета франк Слайпър.

В отбранителните технологии това вече отдавна е допустимо: така например, противоракетната система Aegis самостоятелно открива огън без намесата на човека.

Вторият важен момент е, че експертите на Pax са уверени, че към днешен ден в минимум пет държави се разработват ИИ оръжия.

Слайпър счита за най-вероятна появата на летален ИИ на така наречените „бавни боеприпаси“ – хибрид между дрон и ракета, които могат да изчакват своите цели в зоната за поразяване.

Ако това може да бъде считано за робот-убиец, то тези роботи са вече създадени. Слайпър съобщи за две разработки от подобен тип.

Първата е на турската държавна оръжейна компания STM. Това е автономният атакуващ дрон KARGU. Той разполага със система за разпознаване на лицето и операторът трябва само предварително да избере целта. Quartz съобщи, че съвсем скоро тези дронове ще бъдат използвани в Сирия.

Втората разработка се нарича Harpy. Това е автономна ракета от типа „изстрелваш и забравяш“. Произвежда се от израелския държавен концерн Israel Aerospace Industries и може да поразява цели на разстояние до 100 км, като може да остава във въздуха до два часа и да изчаква появата на целта, която бива поразена само за няколко секунди.

Един от най-големите противници на ИИ роботите убийци е бившият специалист на Google Лора Нолън. Тя е работила върху военния проект Maven, но като вижда неговите възможности, напуска корпорацията. Тя счита, че с помощта на днешните технологии е възможно масовото избиване на цивилното население чрез военни роботи или осъществяването на ядрен терористичен акт с използването на дронове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини