Pax: „Роботите-убийци са вече реалност“

10
1334

Водещите страни разработчици дори и не се опитват да се договорят за ограничения на автономните оръжия и вече се разгърна най-високотехнологичната надпревара. А експертите на некомерсиалната организация Pax са уверени, че минимум две държави вече разполагат с ИИ убийци.

Некомерсиалната холандска организация Pax в своя нов отчет призовава страните да се се договорят за забраната на автономните бойни системи, в които се използват нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Прогресът в тази област твърде много превишава здравия смисъл и е твърде вероятно в следващата война убийствата да се извършват не само от хора. А някои съвременни оръжия вече спокойно могат да бъдат наречени пълноценни роботи-убийци.

Уеб порталът Quartz акцентира върху две основни точки на новия отчет.

Първо, за разлика от Google и Amazon, няма надежди, че протестите на работещите в оръжейната област по някакъв начин ще повлияят на решенията на ръководството. Служителите на Pax отправиха запитвания към 50 големи оръжейни предприятия в САЩ, Русия, Израел, Китай и Турция. Само на осем от запитвания за дадени отговори, че се правят някакви ограничения в използването на ИИ за военни нужди.

„Докато държавите не определят някакъв режим за ограничаване на ИИ оръжията, съвсем скоро ще започнат да се продават интелигентни оръжейни системи, които хората не могат изцяло да контролират“ – каза авторът на отчета франк Слайпър.

В отбранителните технологии това вече отдавна е допустимо: така например, противоракетната система Aegis самостоятелно открива огън без намесата на човека.

Вторият важен момент е, че експертите на Pax са уверени, че към днешен ден в минимум пет държави се разработват ИИ оръжия.

Слайпър счита за най-вероятна появата на летален ИИ на така наречените „бавни боеприпаси“ – хибрид между дрон и ракета, които могат да изчакват своите цели в зоната за поразяване.

Ако това може да бъде считано за робот-убиец, то тези роботи са вече създадени. Слайпър съобщи за две разработки от подобен тип.

Първата е на турската държавна оръжейна компания STM. Това е автономният атакуващ дрон KARGU. Той разполага със система за разпознаване на лицето и операторът трябва само предварително да избере целта. Quartz съобщи, че съвсем скоро тези дронове ще бъдат използвани в Сирия.

Втората разработка се нарича Harpy. Това е автономна ракета от типа „изстрелваш и забравяш“. Произвежда се от израелския държавен концерн Israel Aerospace Industries и може да поразява цели на разстояние до 100 км, като може да остава във въздуха до два часа и да изчаква появата на целта, която бива поразена само за няколко секунди.

Един от най-големите противници на ИИ роботите убийци е бившият специалист на Google Лора Нолън. Тя е работила върху военния проект Maven, но като вижда неговите възможности, напуска корпорацията. Тя счита, че с помощта на днешните технологии е възможно масовото избиване на цивилното население чрез военни роботи или осъществяването на ядрен терористичен акт с използването на дронове.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Значи рано или късно ще попаднат в „лоши“ ръце. Остава да чакаме…

:)))))
:)))))

Че какви по-„лоши“ ръце от тези на чифутите и техните шабеси – пиндосите, които ги разработват? Подобни оръжия са мечтата на всеки евреин – да си седи в къщи в пълна безопасност, да пърди и в същото време да избива гои, използвайки само мишката на компютъра си.

air
air

Photoshop – Тази на снимката що се смей – не се ли страхува от войната ?
comment image

air
air

comment image

air
air

Тъй като скайнет ИИ произвежда терминаторите на поточна линия
то
човешката съпротива също да използва поточна линия за клонирани-директно възрастни готови за битка със записани спомени-умения.
comment image

djgerro
djgerro

сценария с клоуните го знаеме и него – напрайха толку дълга таа сага,че и е.аха майката.
ааа,казваш ако е Империя,да е от биологични единици. 🙂

air
air

Терминатрицаcomment image

air
air

comment image

air
air
Разум
Разум

Здравия смисъл не трябва ли да е здравия разум?