PayPal и Shopify също блокираха акаунтите на Тръмп

4
538

Платформата за онлайн търговия Shopify и PayPal спряха потока на пари към сметки, свързани с Тръмп, на фона на безредиците в Капитолия в САЩ. Популярната платформа за онлайн търговия премахна от своята платформа магазини, свързани с Доналд Тръмп, а платежната система PayPal затвори сметка, набираща средства за поддръжници на Тръмп, пътували до Вашингтон.

Ходовете идват ден след като тълпа от привърженици на Тръмп превзе Капитолия в САЩ, принуждавайки евакуацията на сградата, преди законодателите да успеят да отчетат електоралните гласове от президентските избори през 2020 г., които бяха спечелени от Джо Байдън. Свалянето на акаунтите на Тръмп в двете платформи последва замразяването на профилите му в социалните мрежи Facebook, Twitter и Snapchat.

Не за първи път технологичните компании премахват акаунти на крайнодесни групи. Airbnb деактивира профили на потребители, които бяха домакини на демонстрация на Unite the Right за бялото превъзходство в Шарлотсвил, Вирджиния, през 2017 г. Същата година Cloud прекрати техническите си услуги към убесайта Daily Stormer, който разпространява радикални теории за бялото превъзходство, като сред партньорите си беше добавил Cloudflare с твърдението, че платформата подкрепя дейността на сайта.

Shopify заяви в четвъртък, че магазините на Тръмп, свързани с политическата кампания на Тръмп и неговата организация, са нарушили нейните политики, забраняващи на потребителите да популяризират или подкрепят организации, които подклаждат насилие.

„Shopify не толерира действия, които подбуждат към насилие“, заяви говорител в изявление. „Въз основна на неотдавнашните събития установихме, че действията на президента Доналд Дж. Тръмп нарушават нашата Политика за приемливо използване, която забранява популяризирането или подкрепата на организации, платформи или хора, които заплашват с насилие, или насърчават към такова.“

От кампанията на Тръмп не са коментирали ситуацията. От PayPal са заявили, че групата, събираща пари за поддръжници на Тръмп, наречена Joy In Liberty, също е нарушила правилата. „PayPal внимателно преглежда сметките, за да се увери, че услугите ни се използват в съответствие с дългогодишната ни политика.“, казват от компанията. „Не разрешаваме услугите на PayPal да се използват за насърчаване на омраза, насилие или други форми на нетърпимост.“

Уебсайтът на „Joy In Liberty“ съдържа платформа за събиране на дарения, където поддръжниците могат да даряват, за да „помогнат на патриотите да сбъднат мечтите си“. Изправени пред критики за разпространение на съобщенията на Тръмп в подкрепа на въстанието в сряда, социалните мрежи премахнаха и съдържание, свързано с президента. Facebook първо замрази акаунта на Тръмп и след това обяви в четвъртък, че е блокирал профилите на Тръмп във Facebook и Instagram за неопределено време.

3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари