PayPal няма да подкрепи криптовалутата Libra на Facebook

1
331

Компанията за електронни разплащания PayPal се превърна в първата фирма, която излезе от съюза, стоящ зад стартирането на дигиталната цифрова валута на Facebook – Libra.

PayPal съобщиха това в изявление в петък, но без да уточняват какво ги е подтикнало към решението

Facebook обяви още пред юни тази година, че ще създаде своя цифрова валута Libra, а към нея ще има и електронен портфейл – Calibra.

Проектът за криптовалута на Facebook обаче срещна остри критики и откровена ненавист от регулаторите на Франция и Германия, които обещаха, че ще я блокират в Европа.

PayPal казаха, че не са против съществуването и развитието на Libra, но се съсредоточават върху своя основен бизнес и няма да бъдат част от Асоциацията на Libra, която е съставена от 28 компании с нестопанска цел.

Всъщност PayPal беше един от първите членове на Асоциацията, която включва гиганти в сферата на цифровите разплащания и електронни услуги, като Visa, Uber и хуманитарната благотворителна организация Mercy Corps.

При искане за коментар относно напускането на PayPal, Асоциацията на Libra заяви, че опитите за „преструктуриране на финансовата система“ ще бъдат трудни.

„Ангажираността именно към тази мисия е по-важна от всичко друго. Най-добре е да знаем отсега за липсата на такава ангажираност на някой от членовете ни“, се казва в изявлението на Асоциацията.

Какви са плановете за Libra?

При представянето на Libra тази година, Facebook заяви, че хората ще могат да извършват разплащания чрез приложенията на компанията, включително и чрез чат услугата WhatsApp. Фирмите партньори, също биха могли да приемат разплащания с Libra.

Facebook заяви, че Libra ще бъде независимо управлявана и подсигурена от реални активи, за разлика от повечето останали криптовалути. Това наистина би отличило сериозно Libra от Bitcoin например, при който не стои никакво обезпечаване, с което да се гарантира поне минимална стабилност на курса. От компанията също обещаха, че транзакциите с Libra ще бъдат толкова елементарни, колкото изпращането на съобщение.

Въпреки това, преобладават опасенията как парите и данните на хората ще бъдат защитени, както и до колко стабилна ще бъде предстоящата криптовалута на Facebook.

Регулаторният орган на САЩ каза на Facebook, че няма да позволи работата по Libra да продължи и тя да бъде пусната, преди абсолютно всички проблеми и опасения да бъдат разрешени.

Редица шефове на централните банки по света също изразиха скептицизъм, включително и британският Марк Карни, а президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че „не е фен“ на валутата.

Асоциацията на Libra ще проведе първото заседание на своя управителен орган – Съюз Libra на 14 октомври.

Групата заяви в Twitter, че планира скоро след това да публикува подробна информация от взетите решения специално за „всички 1500 организации и институции по света, които проявяват голям интерес към работата на Libra“.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Новия световен ред настъпва…само че този път даже и за хартия за печатане няма да се охарчат новите господари