Pfizer поиска ваксината ѝ срещу COVID-19 да бъде одобрена и за деца от 12 до 15 години

5
793

Pfizer поиска от Американската администрация по храните и лекарствата да разшири разрешението за спешна употреба на ваксината срещу COVID-19, така че да включва деца на възраст от 12 до 15 години, публикува компанията в туитър в петък. Миналата седмица Pfizer публикува данни от клинични проучвания, които показват, че лекарството е 100% ефективно за предотвратяване на коронавирусни инфекции и се понася добре от 1131 юноши в проучването, които са получили ваксина вместо плацебо.

Докато продължаващите проучвания върху дори по-малки деца използват намалена доза, децата от възрастовата група от 12 до 15 години получават същата доза като възрастни, получаващи ваксината на Pfizer. Резултатите показват, че децата са имали като цяло по-силни имунни отговори един месец след втората доза в сравнение с възрастните, каза Pfizer.

Pfizer беше първата фармацевтична компания, която обяви в САЩ постигането на висока клинична ефективност при предотвратяването на тежко развитие на симптоми от COVID-19, още през месец декември миналата година, а след това беше и първата одобрена официално от FDA. В момента ваксината на Pfizer е и единствената, разрешена за деца на възраст между 16 и 17 години, а крайният срок, който президентът Джо Байдън даде всички възрастни ваксинирани, изтича на 19 април, само след 7 дни. Понастоящем в САЩ се поставят средно около 3 милиона ваксини всеки ден, информират от Белия дом.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари