Philips, Samsung и LG заплашени от нова глоба заради картелно споразумение

0
41

Както съобщава агенция „Ройтерс“ шестима големи производители на електроника, сред които и компаниите Philips, Samsung и LG Electronics, в края на месеца ще бъдат наказани от Европейския съюз заради картелно споразумение с цел фиксиране цените на… CRT телевизори. Агенцията е получила информацията от четирима души, запознати с въпроса.

Пълният списък на производителите, които ще бъдат глобени, включва още компаниите Thomson (преименувана през 2010 г. на Technicolor), Matsushita (която през 2008 г. промени името си на Panasonic) и Toshiba.

В края на 2007 г. Европейската комисия претърси офисите на гореспоменатите компании с цел събиране на доказателства, потвърждаващи факта на картелното споразумение. Според публикуваното съобщение, решението по случая ще бъде официално обявено на 28 ноември.

Очаква се наказанието да бъде болезнено, тъй като картелът е действал в продължение на повече от десет години от края на деветдесетте години на миналия век. Ще припомним, че за нарушаване на европейското законодателство Комисията може да налага глоби в размер на до 10% от оборота на компаниите.

Ако бъде приложен пълният размер на наказанието, Philips ще трябва да заплати $ 2,9 млрд., а LG Electronics – 5,0 милиарда долара. Малко вероятно е обаче глобите да бъдат толкова високи.

Част от паричната санкция ще бъде заплатена и от съвместните предприятия, основани от участниците в сговора: LG Philips Display (плод на сътрудничеството между Philips и LG Electronics) и MT Picture Display (основана от Matsushita и Toshiba).

Еврокомисарите са получили информацията за тайното споразумение от тайванската компания Chunghwa Picture Tubes, която успя да избегне наказанието благодарение на сътрудничеството си с разследващите органи.

През септември тази година производители на кинескопи бяха обвинени в ценови сговор и в САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари