fbpx
22.8 C
София

Photoshop вече на двадесет години

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Световно известният програмен продукт Adobe Photoshop на 19 февруари 2010 година отбелязва своята двадесет годишнина. Напомняме ви, че през 1987 година Томас Кноу (Thomas Knoll), ученик от Университета в Мичиган разработва програма за визуализация на пикселна графика, наречена Display и предназначена за операционната система Mac. Програмата привлича вниманието на брата на Томас, Жон Кноу (John Knoll), който препоръчва на Томас, да превърне своята програма, в програма за редактиране за изображения. Томас Кноу решава да прекъсне образованието си за да обединят усилията си.

По-късно двамата заедно, в резултат на сериозна работа, създават програма за обработка на снимки наречена ImagePro. Те добавят редица нови функции, които позволяват обрабатване на цифрови изображения. Постепенно програмата привлича вниманието на редица отрасли в областта на високите технологии. През 1988 година Adobe взема решение за лицензиране на програмата и я преименува Photoshop, като първата й версия е пусната за продажба през 1990 година.

В САЩ Националната асоциация на професионалистите, работещи с Photoshop (National Association of Photoshop Professionals, NAPP) ще проведе специално мероприятие, посветено на двадесетгодишнината на Photoshop. На празничната вечер, която ще състои в Сан Франциско в Palace of the Fine Arts Theater, ще се съберат повече от хиляда гости. В мероприятието ще вземат участие вицепрезидентът на Adobe Creative Solutions Джон Лойаконо (John Loiacono), вицепрезидентът по развитието на продектовата линия на Photoshop Kevin Connor, един от създателите на Photoshop Thomas Knoll, а също така световно известният Photoshop евангелист и директор на Adobe Russell Brown. Мероприятието ще се излъчва по Интернет на адрес www.photoshopuser.com/photoshop20th.

След това, празникът ще продължи в Япония, Югоизточна Азия и Европа. В чест на 20-годишния юбилей, германското подразделение на Adobe ще проведе специален 20-часов онлайн маратон с участието на повече от 15 местни гурута на Photoshop, които в пряк ефир ще демонстрират своите умения. В Индия и Франция ще се проведе съревнование по цифров дизайн, където ще бъдат представени работите на обикновените потребители на Photoshop.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини